You'll find a list of all my blog posts in the blog archive.

Flunssan torjunta - luento yrteistä, vitamiineistä ja elämäntavoista.

Blog categories: 
Problems: 

Elämäntapoja

Flunssa ja muut tartuntataudit kestetään parhaiten estämällä niiden tarttumista heti kättelyssä. Tai siis, ei kätellä. Paitsi, tuo neuvo on hieman ontuva: entäs ovenkahvat, bussien penkinkahvat ja rahat?

Se jolla jo on jokin tarttuva hengitystietauti voi estää tartuttamasta yskimällä ja aivastamalla nenäliinaan - tai ainakin käsi nenän edessä.

Flunssakauden aikana kannattaa pestä kädet saippualla joka välissä, ja ainakin aina ennen ruokailua, ja ennen (ja jälkeen) kun koskettaa limakalvonsa. Jos siis hierot silmiä, pese ensin kädet. Nenä kutittaa, pese ensin kädet. Murunen hampaiden välissä, käytä hammastikkua, ja pese ensin kädet.

Käsidesi menee kenties jo hieman liiallisuuksiin: vesi ja saippua tehoaa hyvin.

Puolustusjärjestelmä hyötyy siitä että syöt monipuolisesti ja säännöllisesti, vältät stressiä, nukut tarpeeksi, hymyilet usein, ja puet tarpeeksi lämpimästi.

Yrttejä

Kun flunssa yrittää iskeä on kolme yrttiä yli muiden: auringonhattu eli punahattu (Echinacea purpurea), mustaherukan marja, sekä valkosipuli.

Auringonhattu-uutepullo kulkee näppärästi mukana: ota 15-30 tippaa kun tunnet flunssan ensioireita. Sitten kannattaa juoda kuumaa mustaherukkamehua heti kun pääsee kotiin: runsaasti flavonoideja ja C-vitamiinia, hieman hikoilua, ja tauti on kenties entinen ennenkuin se pääsi edes alkuun.

Tai voi tehdä herkullista valkosipuli-sitruuna-hunajajuomaa:

Valkosipuli - sitruuna - hunajajuoma

1-3 valkosipulin kynttä, viipaloituina
1 teel. - 1 ruokal. sitruunamehua
1 teel. hunajaa
2,5 dl kiehuvaa vettä

Kaada kiehuvaa vettä valkosipulin, hunajan ja sitruunamehun sekaan, hämmennä. Juo niin kuumana kuin kestät. Koska tämä on aika hyvää voit tehdä heti perään toisen mukillisen ja juoda senkin mahdollisimman kuumana.

Tällä sait kenties taudin pysymään poissa. Ellei se auttanut, pitää nyt ryhtyä käyttämään yrttejä erilaisiin oireisiin.

Yskä: limainen

Isohirvenjuuri on aivan erinomainen, mutta ellei sinulla ole sitä, voit hyvin käyttää salviaa - tai timjamia, jota pitäisi löytyä jokaikisen kokkaavan keittiöstä maustehyllyltä.

Tee siirappia, tai teetä. Muista että yskässä teet saa makeuttaa (sokeri lisää liman eritystä), mutta muista myös että sokeri heikentää puolustusjärjestelmä.

Yskä: kuiva

Kokeile mietoja kramppeja poistavia yrttejä kuten kissanminttua (Nepeta cataria) tai tulikukkaa (Verbascum), teenä. Ellei se riitä kokeile mummon konstia - siis kamferitippoja - tai Villin Lännen yrttiä - tuliunikko, Eschscholtzia californica, maanpäälliset osat teenä. (Tuliunikko ei ole niin läheistä sukua oopiumunikolle että sillä olisi oopiumunikon haittoja).

Kuume

Kuume on keholle hyväksi. Jos se kuitenkin nousee aivan liian korkealle voit tehdä sitruunavesikääreitä: 1-2 sitruunan mehu 2 litraan huoneenlämpöistä vettä, dippaa rätti liemeen, purista ylimääräiset vedet rätistä ja laita kumpaankin pohjeeseen. Toista kun rätti on lämmennyt.

Toinen niksi on leikata valkosipulin kynttä auki ja vetäistä kynnestä nopeasti mehut jalkapohjaan. Älä käytä tuota kynttä sitten enää ruoanlaitossa.

Ja ota pois ylimääräiset peitot, jos hoidettavalla on kuumaa: ne ylläpitävät liiankin hyvin lämpöä.

Nokka vuotaa

Antaa vuotaa vaan. Jos nenäliinat uhkaavat loppua ota lakana tai kaksi kaapista - lakanasta ei ihan heti lopu kuivat kohdat ja pesukoneet ovat nykyään niin mahdottoman tehokkaita.

Nokka onkin täysin tukossa

Syö inkivääriä, tai kokeile nenähuuhtelukannua, jos se vaikka pystyisi avaamaan röörit. Höyryhengitys, kuuma suihku ja vastaavaa voi myös olla avuksi. Muutkin kuumat mausteet voivat olla avuksi: ota teelusikallinen wasabia tai vastaavaa määrää cayennepippuria (huom. cayenne ei polta kun syöt sitä flunssaisena, mutta toisessa päässä se voi kyllä tuntua).

Väsymys

Nuku. Älä nouse liian aikaisin sängystä: jos aito flunssa iski kannattaa pysyä punkan pohjalla täydet 7 päivää, vaikka siellä kuinka olisi tylsää ja hinku päästä tekemään jotain olisi kuinka kova jo 4 päivän jälkeen. Aidossa flunssassa ongelma on heikentynyt vastustuskyky ... ja jos lähtee liikkeelle liian aikaisin saattaa päätyä sairaalasänkyyn keuhkokuumeen kanssa. Huom: keuhkokuume on tappava tauti, vielä nykyäänkin.

Kurja olo

Siihen auttaa parhaiten läheisten sympatia. Ota avosylin vastaan kaikki huolenpito ja hemmottelu!

Vitamiineja, mineraaleja ja hivenaineita

Puolustusjärjestelmä tarvitsee proteiineja. Ellet syö niitä tarpeeksi tulet sairastamaan jokaikistä tautia mitä kylän läpi kulkee.

Lisäksi hyvinvoiva puolustusjärjestelmä vaatii sinkkiä (mm. auringonkukan siemeniä, seesamin siemeniä, manteleita), C-vitamiinia (mm. vahvasti värjäävät kotimaiset marjamme) -- ja D-vitamiinia. B-vitamiinikaan ei ole pahaksi, ja sen imeytymiseen tarvitaan magnesiumia.

Täällä Suomessa saamme tarpeeksi D-vitamiinia auringosta jos:

  • aurinko nousee yli 45 asteen taivaalla (siis noin maaliskuun puolestavälistä syyskuun puoleenväliin)
  • aurinko paistaa
  • olemme ulkona käsivarret ja/tai jalat ja/tai keho paljaana palvomassa aurinkoa ainakin 20 minuuttia, mieluiten pidempään
  • emme käytä aurinkovoiteita.

Pari viime kesää ovat olleet D-vitamiinin kannalta surkeita, vaikka vannoutunut auringon etsijä onkin saattanut onnistua saamaan rusketusta (ja siis myös D-vitamiinia) sateiden välissä. Mutta entäs talvet - ja sisätyötä tekevät, ne jotka pysyvät tasaisen kalpeina läpi vuoden?

Kannattaa joko mennä muutaman kuukauden välein viikoksi tai pariksi aurinkolomalla -ja pysyä rannalla ottamassa aurinkoa - tai kannattaa ottaa D-vitamiinikapseleita. Suositus, 25 mikrogrammaa (1000 IU) päivässä ei ihan riitä.

Solariumista on apua jos se syytää iholle UVB -säteilyä - useammat solariumit tuottavat kuitenkin vain UVA -säteilyä.

Vältä näitä lääkkeitä

On todettu että tulehduskipulääkkeet (NSAID, non-steroidal anti-inflammatory drug) (siis burana (ibuprofen), panadol (paracetamol, acetaminofen), aspiriini, disperiini jne.):

  • pidentävät tautia muutaman päivän verran koska ne
    • lisäävät virusten määrää veressä ainakin puolitoistakertaisesti
    • ja heikentävät samalla puolustusjärjestelmän tehoa olennaisesti
  • ja lieventävät vain kipua, jota pitäisi nähdä varoituksena: olet kipeänä, pysy sängyssä.

Tulehduskipulääkkeisiin voidaan yrttipuolella laskea ainakin pajun kuorta sekä mesiangervon kukkia: ne vastaavat salisylaattipitoisuudeltaan aspiriinia tai disperiiniä.

Älä syö tulehduskipulääkkeitä jos sinulla on flunssaa tai muuta hengitystietartuntatautia, äläkä varsinkaan syö niitä jos sinulla on kuumetta.

Kirjallisuutta liittyen lääkkeiden haittoihin flunssassa:

  • Stanley ED, Jackson GG, Panusarn C, Rubenis M, Dirda V. Increased virus shedding with aspirin treatment of rhinovirus infection. JAMA. 1975 Mar 24;231(12):1248-51.
  • Graham NM, Burrell CJ, Douglas RM, Debelle P, Davies L. Adverse effects of aspirin, acetaminophen, and ibuprofen on immune function, viral shedding, and clinical status in rhinovirus-infected volunteers. J Infect Dis. 1990 Dec; 162(6): 1277-82.
  • Plaisance KI, Kudaravalli S, Wasserman SS, Levine MM, Mackowiak PA.Effect of antipyretic therapy on the duration of illness in experimental influenza A, Shigella sonnei, and Rickettsia rickettsii infections. Pharmacotherapy. 2000 Dec;20(12):1417-22.

Ajantasalla oleva lista luennoistani löytyy täältä. Tervetuloa mukaan!