You'll find a list of all my blog posts in the blog archive.

Nokkonen villivihannekseksi

Blog categories: 

Miten nokkosia kannattaa ruoaksi kerätä.

Nokkosen keruu villivihannekseksi

Muutamia yleisiä virheitä:

  • Ihmiset keräävät nokkosia kun ne ovat 5 cm korkuisina. Ei tämä sinänsä ole kauhean suuri virhe, mutta jos odottaa kunnes nokkoset ovat 25 cm korkeita saa paljon enemmän yrttiä paljon vähemmällä vaivalla.
  • Ihmiset nyppivät lehtiä varsista. Täysin turhaa, nuoren nokkosen varsi on varsin syötävä; ja paksuimmat varret voi karsia helposti myöhemminkin. Vanhojen nokkosien varret ovat sitkeitä ja syömäkelvottomia, mutta vanhoja nokkosia ei pidä syödä.
  • Ihmiset keräävät nokkosia huussin takana tai kompostin päältä, missä se on rehevä ja hieno. Huussin tai tallin takaa nokkosia ei saa kerätä: siellä on erilaisia pöpöjä. Kompostin päältä voi toki nyppiä nokkosia, kunhan ensin odottaa kolmea aurinkoista päivää. Aurinkoisen jakson aikana nokkonen käyttää nitraatit pois, muuten siinä on rehevällä paikalla kasvaneena enemmän nitraatteja kuin nakkimakkarassa.
  • Ihmiset keräävät vanhoja nokkosia. Pitkän kesän jälkeen nokkosen lehtiin muodostuvat kalsiumkarbonaattikiteitä. Nämä voivat ärsyttää munuaisia. Jos sinulle tulee alaselän kipuja nokkosmuhennoksen nauttimisen jälkeen käytä tervettä järkeäsi ja lopeta näiden nokkosten syömistä. Älä tee niistä myöskään teetä - jalkakylpyyn ne vielä kelpaavat.
  • Nokkosten keittäminen villivihannekseksi

    Kerää nuoria hienoja nokkosia (25 cm korkeita), tai, jos nokkoset ovat jo yli sen mutteivät vielä kukassa, kerää ylimmät 2-4 lehtiparia.

    Laske kylmää vettä tiskialtaaseen, lisä hieman suolaa ja anna nokkosten olla siinä noin 10 minuuttia - nyt ötökät lähtevät. Tämä on välttämätön vaihe nokkoskäsittelyssä; ellei anna muutamajalkaisille mahdollisuutta poistua ne löytyvät myöhemmin keitettyinä ruoasta.

    Laita vettä kiehumaan isoon kattilaan. Nosta 1-2 kourallista nokkosia kerrallaan kiehuvaan veteen (käytä hanskoja). Muutaman minuutin kuluttua varret ovat vaalean vihreitä ja lehdet tumman vihreitä. Nyt nokkoset eivät enää polta - paitsi tietenkin vielä hetken kuumuuttaan. Nosta niitä leikkuulaudalle, mieluiten samansuuntaisiksi.

    Leikkaa ½ - 1 cm pätkiksi kun nokkoset ovat jäähtyneet. Isoimmat varret voi karsia pois jos niin haluaa.
    Nyt nokkosia voi joko pakastaa (2-3 dl pakasterasia on ihan hyvä) tai käyttää sellaisinaan.

    Ne ovat hyviä riisin ja perunasoseen seassa; niitä voi myös lisätä keittoihin, tai käyttää pinaatin tavoin.

    Nuoria nokkosia saa pitkin kesää kun leikkaa nokkoset maan tasalle muutaman viikon välein. 2-3 viikkoa leikkuun jälkeen nokkossato on taas korjuukypsä. Käytä pitkiä hihoja - ne muutamat nokkoset jotka jäivät leikkaamatta ovat nyt pitkiä ja tuuheita, ja ne polttavat herkästi.

    Isosta korillisesta nokkosia saa noin 2 litraa hienonnettuja keitettyjä nokkosia pakkaseen.

    Comments

    Hei! Vogelin sivuilla (www.vogel.fi) sanotaan nitriittivaaran yhteydessä, että nokkosruokia ei pidä tarjota uudelleen lämmitettyinä. Tiedätkö mihin tuo perustuu eli lisääntyykö nitriittien määrä jotenkin ja aiheuttaako tuon lisääntymisen nimenomaan uudelleenlämmittäminen eli voiko kylmänä syödä vaikka eilistä nokkosruokaa tai juoda nokkosteetä?

    Voit syödä eilistä nokkosruokaa. Vogel on kai poiminut tuon tiedon "Mintusta voikukkaan" -kirjastani ... otin sen siihen mukaan koska Saksassa neuvotaan ettei pinaattiruokia saisi lämmittää, mutten ole ihan varma onko se nitraattien vai oksaalihapon takia. (Nokkosissa ei ole oksaalihappoa).

    Oli miten oli, pinaattiruokiahan syödään lähes aina uudelleen lämmitettyinä (pakastepinaattikeitto, nam!), ei ongelma varmaan mikään maailmaakaatava ole.

    Ja nokkosiakin syödään usein uudelleen lämmitettyinä: pakastenokkosia, nam!

    Toisaalta, en suosittele eilisen nokkosteen juomista - parempi tehdä uutta. Teehen kun voi päivän mittaan kasvaa yhtä sun toista, vaikka se olisi jääkaapissakin.

    Paljon kiitoksia nopeasta vastauksestasi! Olen itse juonut nokkosteetä siitepölyallergiaan ja hyvin on auttanut säännöllisesti nautittuna, antihistamiinit on saanut jättää apteekkiin!

    Usein varoitellaan nokkosen keruusta liian reheviltä paikoila, mutta mitä nämä oikeastaan ovat? Lähellämme on vanha tilan tontti, josta rakennukset ovat hävinneet jo täysin. Vanhassa pihapiirissä kasvaa omenapuita, marjapensaita, ja yhdellä reunalla runsaasti nokkosia. Ehkäpä siinä on joskus ollut navetta tms. Aikaa on kuitenkin kulunut varmasti vuosikymmeniä. Voiko maaperä edelleen olla niin typpipitoinen, ettei paikasta tulisi kerätä nokkosta? Ja voiko tähän aikaan vuodesta kerätä kukkimattomia nokkosia (olen kerännyt vain ylimmät 2 lehtiparia)?

    Rehevä paikka on esim. toimiva komposti, sikalasta tuleva oja, navetan takaseinä tms., hevoslantalan ovenpielet jne.

    Nyrkkisääntö on että jollei kompostia, lantalaa, huussia tms. ole käytetty viimeisen viiden vuoden aikana niin kerää pois.

    Lisäisin nokkosen kohdalla että nitriitit (vai olivatko nitraatit) häipyvät kolmen aurinkoisen päivän aikana, jolloin nokkonen käyttää varastonsa pois - eli tällaisena hellejaksona voi vapaasti kerätä jopa käynnissä olevan kompostin päältä. Huussin takana, hevoshaasta, lantalan vierestä tms. ei tällaisenakaan aikana voi kerätä (jos ne siis ovat edelleen käytössä), sillä sellaisilla paikoilla voi olla ulostebakteereja.

    Voi kerätä kukkimattomia nokkosia, itse otan huoletta ylimmät pari kolme suurehkoa lehtiparia. Varsi alkaa olla aika kuituinen, eli mahdollisimman paljon lehteä ja mahdollisimman vähän vartta koriin. Kun alkaa olla vaikeata löytää hyvännäköisiä nokkosia voit joko vetää kasvustot viikatteella nurin, tai odottaa kuukauden verran ja ryhtyä keräämään siemeniä. Siemenet ovat aivan erinomaisia niin lisämunuaisille kuin munuaisillekin.

    Hei, suuri kiitos supernopeasta vastauksesta viime kysymykseeni. Palasin apajalle ja keräsin jo suurimman osan hyvillä mielin, leikkelin isoja mataliksi. Kysyisin vielä nokkosen tarjoamisesta pienelle lapselle: tyttäreni on 1 v 4 kk. Voiko nokkosta syöttää hänellekin, ja onko käytölle jotain rajoituksia?

    Nitraattien (vai oliko nitriittien) takia ei suositella alle 1 v., sen jälkeen ei tietääkseni rajoituksia.

    En löydä kovin helposti googlettamalla määriä tuoreista nokkosista tehtyyn teehen, eli kuinka paljon nokkosia n.3dl vettä, että siitä olisi apua allergiaoireisiin?

    ota tuoretta yrttiä 2 x niin paljon kuin kuivattua. Eli 3-4 teel. per 2 dl kiehuvaa vettä.