You'll find a list of all my blog posts in the blog archive.

Örtinfo del 09/2017: Vide.

Blog categories: 
Botanical name: 

Örtkort 09.2017: Vide. Det finns väldigt många videarter, och artbestämningen blir inte lättare av att de gärna hybridiseras. Alla videarter kan användas på samma sätt.

Videbark är besk och kärv och därför både kylande och torkande.
Videblommor är rätt söta och därför fuktande.

Barken av närliggande släkten, t.ex. korneller (Cornus), popplar och aspar kan användas på samma sätt som videbark.

Jag är däremot inte alls säker på om närliggande släkters blommor kan användas på samma sätt som videblom.

Användningen, ja. Bark, unga kvistar och blad av vide innehåller salicylater och lindrar därför värk. De innehåller också tanniner och är därför adstringerande, dvs. lokalt sammandragande. Kombinationen gör att de irriterar magens slemhinnor. Älgört (Filipendula) är mildare mot slemhinnorna invärtes, eftersom den innehåller slemämnen.

Videblommor i sin tur är bra för att dämpa extrema hormonsvängar. De används färska i tinktur, dvs. alkoholextrakt. Ta så stark sprit som du kan få tag i och gör en tinktur med 100 g färska videblommor och 200 ml sprit. Låt stå i ca 14 dagar, sila och häll på flaska. Skriv en etikett: "Videblom, Mars 2017".

Ge 15 droppar tre gånger om dagen t.ex. åt tonåringar (vars hormoner bestämmer över dem istället för tvärtom), åt damer i klimakteriet och åt alla andra med alltför stora fluktuationer i sina könshormoner.

Det är möjligt att torkade videblommor också fungerar, men dem har jag inte prövat.


Henriettes örtkort: beställ dem här!