You'll find a list of all my blog posts in the blog archive.

Tietoisku yrteistä 10/2017: Vuohenputki.

Blog categories: 
Botanical name: 

Yrttikortti 10.2017: Vuohenputki. Vuohenputki on mausteinen (aromaattinen) ja hieman karvas. Maussa on aniksen vivahteita.

Koska se on mausteinen, se on sekä lämmittävä että kuivaava.

Käytä juuria ja maanpäällisiä osia ulkoisesti kipuun tai pukamiiin. Vuohenputki toimii hyvin mm. kihtiin ja iskiakseen, mutta kokeile myös muuhun kipuun. Tee esimerkiksi kääre tai pakkaus. Kumpaankin pitää kiehauttaa 1 l tuoretta yrttiä (juurineen tai ilman) 2 l:ssa vettä.

Kääre: kasta kangaspala nesteeseen, purista pois ylimääräinen neste ja laita kangaspala kipeään kohtaan. Peitä pyyhkeellä, niin vältyt vuohenputkitahroilta.

Pakkaus: levitä kourallinen lämmintä yrttiä kangaspalaan, taita nätiksi paketiksi ja aseta kipeään kohtaan. Peitä pyyhkeellä, niin vältyt vuohenputkitahroilta.

Anna jommankumman vaikuttaa 30 minuutin ajan. Tee korkeintaan kaksi käärettä tai pakkausta päivässä.

Vuohenputki toimii teenäkin kihtiin tai kipuun: kaada 2 dl kiehuvaa vettä 2 tl:ään tuoretta yrttiä, anna hautua 10 minuuttia, siivilöi. Juo 1–3 kuppia päivässä.

Villivihanneksena vuohenputki on monipuolinen. Käytä nuoria lehtiä salaateissa, tee niistä pestoa, laita munakkaaseen, muhennokseen tai keittoon tai keitä niistä pinaattia.

Tarjoile nuoria rapeita lehtivarsia hyvän kastikkeen (esim. bearnaise tai hollandaise) kanssa.

Kuivattuja vanhempia lehtiä voi lisätä yhtenä pääyrttinä viherjauheeseen.


Henrietten yrttikortit: Osta omasi jo tänään!