You'll find a list of all my blog posts in the blog archive.

Nokkonen villivihannekseksi

Blog categories: 

Miten nokkosia kannattaa ruoaksi kerätä.

Nokkosen keruu villivihannekseksi

Muutamia yleisiä virheitä:

 • Ihmiset keräävät nokkosia kun ne ovat 5 cm korkuisina. Ei tämä sinänsä ole kauhean suuri virhe, mutta jos odottaa kunnes nokkoset ovat 25 cm korkeita saa paljon enemmän yrttiä paljon vähemmällä vaivalla.
 • Ihmiset nyppivät lehtiä varsista. Täysin turhaa, nuoren nokkosen varsi on varsin syötävä; ja paksuimmat varret voi karsia helposti myöhemminkin. Vanhojen nokkosien varret ovat sitkeitä ja syömäkelvottomia, mutta vanhoja nokkosia ei pidä syödä.
 • Ihmiset keräävät nokkosia huussin takana tai kompostin päältä, missä se on rehevä ja hieno. Huussin tai tallin takaa nokkosia ei saa kerätä: siellä on erilaisia pöpöjä. Kompostin päältä voi toki nyppiä nokkosia, kunhan ensin odottaa kolmea aurinkoista päivää. Aurinkoisen jakson aikana nokkonen käyttää nitraatit pois, muuten siinä on rehevällä paikalla kasvaneena enemmän nitraatteja kuin nakkimakkarassa.
 • Ihmiset keräävät vanhoja nokkosia. Pitkän kesän jälkeen nokkosen lehtiin muodostuvat kalsiumkarbonaattikiteitä. Nämä voivat ärsyttää munuaisia. Jos sinulle tulee alaselän kipuja nokkosmuhennoksen nauttimisen jälkeen käytä tervettä järkeäsi ja lopeta näiden nokkosten syömistä. Älä tee niistä myöskään teetä - jalkakylpyyn ne vielä kelpaavat.
 • Nokkosten keittäminen villivihannekseksi

  Kerää nuoria hienoja nokkosia (25 cm korkeita), tai, jos nokkoset ovat jo yli sen mutteivät vielä kukassa, kerää ylimmät 2-4 lehtiparia.

  Laske kylmää vettä tiskialtaaseen, lisä hieman suolaa ja anna nokkosten olla siinä noin 10 minuuttia - nyt ötökät lähtevät. Tämä on välttämätön vaihe nokkoskäsittelyssä; ellei anna muutamajalkaisille mahdollisuutta poistua ne löytyvät myöhemmin keitettyinä ruoasta.

  Laita vettä kiehumaan isoon kattilaan. Nosta 1-2 kourallista nokkosia kerrallaan kiehuvaan veteen (käytä hanskoja). Muutaman minuutin kuluttua varret ovat vaalean vihreitä ja lehdet tumman vihreitä. Nyt nokkoset eivät enää polta - paitsi tietenkin vielä hetken kuumuuttaan. Nosta niitä leikkuulaudalle, mieluiten samansuuntaisiksi.

  Leikkaa ½ - 1 cm pätkiksi kun nokkoset ovat jäähtyneet. Isoimmat varret voi karsia pois jos niin haluaa.
  Nyt nokkosia voi joko pakastaa (2-3 dl pakasterasia on ihan hyvä) tai käyttää sellaisinaan.

  Ne ovat hyviä riisin ja perunasoseen seassa; niitä voi myös lisätä keittoihin, tai käyttää pinaatin tavoin.

  Nuoria nokkosia saa pitkin kesää kun leikkaa nokkoset maan tasalle muutaman viikon välein. 2-3 viikkoa leikkuun jälkeen nokkossato on taas korjuukypsä. Käytä pitkiä hihoja - ne muutamat nokkoset jotka jäivät leikkaamatta ovat nyt pitkiä ja tuuheita, ja ne polttavat herkästi.

  Isosta korillisesta nokkosia saa noin 2 litraa hienonnettuja keitettyjä nokkosia pakkaseen.