Jump to Navigation

We've moved! The new address is http://www.henriettes-herb.com - update your links and bookmarks!

Lichenes. Jäkälät.

Cetraria islandica (L.) Ach., Islanninjäkälä.

(Parmeliaceae.)
Lichen islandicus L.
Cetra (lat) = pieni nahkakilpi (itiömaljain muoto).

Sekovarsi 10 sm korkea, pensasmainen, nahkea, alaosassaan kapea, yläosassaan levenevä ja säännöttömästi liuskoit-tunut, reunoiltaan jäykkä- ja paksurip-sinen. Valopuoli kiiltävä, ruskehtava; varjopuoli vaalea. Itiömaljat kiiltävän-ruskeat, yksittäin tai parittain seko-varren liuskojen päissä. Kankailla j-n.e. koko maassa yleinen. Levinneisyys: Eurooppa, Pohjois-Aasia, Pohjois-Amerikka ja Etelänapamanner.

Islanninjäkälän sekovarressa on likeniniä (40 %), joka liukenee kiehuvaan veteen, isolikeniniä (10 %), joka liukenee kylmään veteen, karvasaineena cetrarinia eli cetrarihappoa (2—3 %), joka liukenee emäksiin, proto-cetrarihappoa, likesterinihappoa ja eetteristä öljyä (0,05 %).

Islanninjäkälä on ruoansulatusta edistävä, lievästi sitova ja ysköksiä poistava. Sitä on vanhoilta ajoilta asti annettu laihoille, ripulista kärsiville keuhkotautisille ja käytetty yleensäkin pitkällisessä ripulissa ja ruoansulatushäiriöissä sekä munuais- ja rakkotulehduksissa. Cetrarihappoa sinänsä on aikoinaan suositeltu lääkkeenä vuorokuumeeseen kini-nin asemesta.

Islanninjäkälällä ei rohdoksena, Lichen islandcus, ole nykyisin juuri lääketieteellistä käyttöä.

Kansan keskuudessa se kyllä on suosittu rinta- ja kurkkutaudeissa teenä sekä ripulissa hyytelönä, jollaiseksi jäkälä-keite jäähtyessään muodostuu. Annos 15—20 g päivittäin keitteenä (1:10—15). — Jäkälää on myös käytetty ravintona.

Islanninjäkälää voidaan kerätä rohdokseksi minä vuodenaikana hyvänsä. Ennen kuivattamista se puhdistetaan kaikista vieraista aineksista.


Suomen myrkylliset ja lääkekasvit, 1936, kirjoittaneet Sulo Cantell sekä Väinö Saarnio.Main menu 2