Kamelisaunio (Matricaria chamomilla L.).

Botanical name: 

Kuva n:o 15. Kamelisaunio. Tuntomerkit: Koko kasvilla on imelä haju; juuri yksivuotinen; varsi kalju, haarainen, 15—30 sm korkea; lehdet 2-kertaan pariosaisia, pitkillä rihmamaisilla liuskoilla; kehdon kalvopalteet limittäisiä, vaaleita, eri pituisia; mykeröt pitkävartisia, valkoisilla, kielimäisillä, pian nuokuvilla laitakukkaisilla sekä putkimaisilla, keltaisilla kehräkukilla; kehto korkea, ontto, lopulta keilanmuotoinen; kehräkukat kaksineuvoisia, laitakukat varustettuja ainoastaan emillä; hedelmät varustettuja 5 harjanteella, ilman kuoppia tai haivenia, kukkimisaika kesä—syyskuu. [Tätä kasvia ei ole sekotettava melkein hajuttomaan Tuoksuttomaan saunioon (Matricaria inodora L.), joka monessa suhteessa muistuttaa sitä. Tuoksuttomalla sauniolla on suuremmat mykeröt; kehtosuomujen reunat ovat enemmän tai vähemmän tummia; kukkaperä lyhyt ja sisältä tiheä; hedelmät ovat tuoksumattomalla sauniolla varustetut ainoastaan 3 harjanteella.]

Esiintyminen: villinä Etelä-Suomessa viljellyillä mailla, tienvierillä ja muilla kuivilla paikoilla.

Viljelyksen tarkoitus: nuorten mykeröiden (Flos chamomillae) saanti.

Viljelys: Maan tulee olla jotenkin kuivan; kylvö tehdään mieluimmin keväällä, niin pian kuin maa on kylvökunnossa, mutta se voidaan tehdä myöskin myöhään syksyllä (loka—marraskuussa); kylvön jälkeen keväällä jyrätään maa kevyellä jyrällä; taimet kehittyvät keväällä noin 10 päivää kylvön jälkeen; kahden kuukauden kuluttua muodostuvat ensimäiset kukinnot ja uusia kehittyy kesän kuluessa.

Korjuu: Koska kukinnot eivät muodostu yht'aikaa, on korjuu tehtävä useampaan kertaan kesän aikana. Kehittyneet, mutta vielä nuoret (korkeintaan 2 vuorokautta vanhat) kukinnot ovat kehittymättömiä vahingoittamatta leikattavat; pieni pala vartta saa seurata mukana. Heti leikkaamisen jälkeen ovat kukinnot levitettävät paperille tai tarjottimille ohuisiin kerroksiin ja saavat kuivua kuivalla, siimeisellä paikalla; niitä on sekotettava verrattain usein. Jos kukinnot kuivattaessa murenevat, osottaa tämä, että ne on korjattu liian vanhoina, ja ovat ne silloin apteekkitavaraksi kelvottomia. Kuivuessa vähenee paino 80 %. Sato aarilta noin 8 kg. kuivaa tavaraa.

Siemenviljelys: Kuta vanhemmiksi kukinnot tulevat, sitä enemmän kohoo kehto ja tulee keilanmuotoiseksi. Hedelmät ovat valmiit korjattaviksi, kun kehräkukat ovat tulleet likaisen ruskeiksi. Korjuu on ehdottomasti tehtävä kuivan sään vallitessa. Koko taimi leikataan silloin varovaisesti ja ripustetaan nyöristä kuivumaan ullakolle. 5—6 päivän kuluttua voidaan siemenet karistaa ja senjälkeen seuloa puhtaiksi. Säilytys tapahtuu paraiten avonaisissa laatikoissa vetoisella paikalla. Siementen kauppahinta on noin 15 markkaa kilolta.


Ohjeita Lääkekasvien Viljelemiseen Suomessa, 1915, kirjoittanut Gösta Grotenfelt.