225. Ajuga Pyramidalis. Pyramidal ajuga.

Botanical name: 

225. Ajuga pyramidalis. Pyramidal Ajuga. Käringrukor, Mjölkgubbar.

Örtstjelken är enkel, kort, med blad, som gifva växten en fyrkantig pyramidform; rotbladen äro störst.

Linn. Fl. Sv. p. 200. Cl. 14. Didynam. gymnospermia.
Lilj. Sv. Fl. s. 245. Kl. 11. Tvåväldiga med nakna frö.
Murr. App. Med. T. a. p. 125. Pharm. Consolidae mediae l. Bugulae Herba.


Örten är liten, högst ett qvarter lång, växer upprätt och har mörkblått utseende samt afger stundom nederst eller nära roten krypande sidoskott och liknar då Ajuga reptans. Bladen sitta midtemot hvarannan och i kors samt det ena öfver det andra så att de utgöra en 4-kant då växten ses uppifrån och nedåt; och som de nedersta bladen äro störst och de öfra blifva småningom mindre, måste af 4-kantiga formen tillika bildas en pyramid. Växten är luden; bladen ovala, groftandade, kortstjelkade, men de öfre sakna bladstjelkar, nästan omfattande och ofta helbräddade. Blommorna, som sitta emellan bladen, äro blåhvita och små; sjelfva bladen, hvilka tjena såsom blomskärmar, finnas ibland vid basen blåaktiga. Roten är mångårig, och blomningstiden är om våren i Maj eller Juni. På torra ängsbackar träffas den, stundom temligen allmän, men växer ej i England. Slägtet, som hör till växter med Kransblommor, igenkännes genom öfra blombladet eller så kallade läppen, som är ganska liten och urnupen och genom ståndare, som äro längre än den samma.

Forntidens Läkare lofvade sig äfven af denna ört fördelar vid sjukdomars botande och hedrade den därföre med ett rum på Apoteken. Men vid en successiv utmönstring af mindre nyttiga och odugliga örter, ämnade till medicinska behof, kunde icke Pyramidal-Ajugan förbigås. Växterna i den klass, till hvilken denna räknas, utmärka sig med något sammandragande och bäsk smak, hvilken tillkommer äfven denna, som brukades derföre mot åtskilliga sår såsom läkande. De många bättre medel hvarpå vi nu äga tillgång, göra örten öfverflödig till och med i gurgelvatten mot halssjuka, hvaremot den längst bibehållit något anseende.

Tab. — fig. a. blomma. — b. pistillen med 4 bara fruktämnen. — c. ståndare; alla förstor. Originalet för figuren växte vildt.


Svensk Botanik, band 4, 1805. Text Conrad Quensel, illustration J. W. Palmstruch.