Andromeda polifolia L., Punainen suokukka. †

Botanical name: 

Rhododendron polifolium Scop.
Andromeda, Linnén antama nimi etiopialaisen kuningas Kéfeuksen kauniin tyttären Andromedan mukaan; polifolia johtuu kukkien samanlaisuudesta puolanmintun (Teucrium polium) kukkien kanssa.

050. Punainen suokukka. 20—40 sm korkea varpu. Lehdet vuoroittaiset, kapeansuikeat, nahkeat, talvehtivat, alta melkein valkeat, taakäänteisin reunoin. Kukat pitkissä, punertavissa perissä, nuokkuvat, punertavat, puikean kellomaiset, melkein sarjakukinnoissa. Hedelmä 5-lokeroinen kota. V, VI. Rämeillä ja nevoilla; koko maassa yleinen. Levinneisyys: Pohjois- ja Keski-Eurooppa, Pohjois-Aasia; Pohjois-Amerikka.

Myrkyllinen. Kukissa ja lehdissä on typetöntä andromedotoksinia eli asebotoksinia, joka on sangen vaikuttavaa (koiralle on kuolettava annos 0,3 mg yhtä koiran painokiloa kohti).

Andromedotoksinin vaikutukset ovat akonitinin vaikutuksien kaltaisia: syljeneritys, pyörrytys, ylenanto, kouristukset ja hengityselinten lamaantuminen sydämen toimiessa.

Toimenpiteet myrkytystapauksissa ovat myös samat kuin akonitinimyrkytyksessä (ks. Aconitum septentrionale s. 105).

Punaista suokukkaa ei ole käytetty enempää lääketieteessä kuin kansankaan keskuudessa rohdoksena. Se ei siitä syystä ole aiheuttanutkaan myrkytyksiä, kuten seuraava kasvi.


Suomen myrkylliset ja lääkekasvit, 1936, kirjoittaneet Sulo Cantell sekä Väinö Saarnio.