Daphne L. Näsiä. Tibast.

Botanical name: 

D. mezereum L. (R98: näsiä; tibast.) -- Kukat perättömiä, 3-5 yhdessä ryhmittäin varren sivuissa ennen lehtiä. -- ☽ 5, 6 pun. k.
Aroisilla metsäniit. (E.-P. Kv. Lv.) Kyynäräinen pensas, jonka suikeat lehdet ilmautuvat vasta hyvänhajuisten kukkien perästä; luumarjat punaisia, myrkyllisiä.
Muist. -- Kuorta kiitetään hyväksi leinissä. Otetaan 2-3-vuotisista varsista, leikellään tuuman pituisiksi paloiksi ja pannaan sille paikalle, johon leini tahdotaan muuttaa. Tämä vetää pitkäänsä, mutta vähemmällä kivistyksellä kun juntukka (pansluuka) tahi sinappitaikina. Pitää muutettaa päivä päivältä 1-2 linjaa. Käyt. myös käärmeen piston päälle. Sanotaan hammassärkyä lievittävän, kun pannaan hampaalle. Vilutaudissa on välistä ollut apua marjoista, jotka kuitenkin ovat myrkyllisiä ja hyvin varosasti käytettäviä. Niistä tehdään myös voidetta mätähaavoihin ja koihin. Sama voide, vatsalle pantuna, helpottaa kovan vatsanväänteen, ja hammastaudin, kun pidetään poskella.
Koko kasvi sisältää erin-omaisen kirpeyden, liiatenki marjat. Kuusi marjaa ovat tappaneet koiran. Käyt. susien ja muiden vahingollisten petojen kuolettamiseksi. Kanat ja hanhet kuitenki syövät niitä vahingotta.


Flora Fennica. Suomen Kasvio, 1866, kirjoittaneet Elias Lönnrot ja Th. Saelan.