Anisruoho (Pimpinella anisum L.).

Botanical name: 

Kuva n:o 7. Anisruoho. Tuntomerkit: Koko kasvilla on makea, aromaatinen haju ja maku; juuri yksivuotinen; varsi 0,15—0,5. m korkea, lyhyt- ja pehmeäkarvainen, lehdet kaljuja, yksinkertaisen parilehtisiä, aluslehdet pyöreähkön munuaismaisia ja liuskahampaisia, keskimäiset lehdet tavallisesti 3-liuskaisilla lehdyköillä, ylimmät lehdet 3-osaisia; kukinto tiheä, kerrottu sarja; kukat pieniä, valkeita, heteitä 5, emiä 2; hedelmät (siemenet) korkeaselkäisiä, pyöreän munamaisia litteitä harjoilla (ja öljytiehyeillä), pehmeäkarvaisia ja vihreitä; kukkimisaika heinä—elokuu.

Esiintyminen: harvoin viljelty Suomessa.

Viljelyksen tarkoitus: hedelmäin (Fructus anisi) saanti.

Viljelys: Maan tulee olla kuohkea, ei kovin hedelmällinen sekä asemaltaan lämmin. Siemenet, jotka itävät 12 päivässä, kylvetään hyvin aikaisin keväällä ja mullataan matalaan äkeellä tai haravalla. Rivikylvö on sopivin; rivien etäisyys 0,20 m. Harvennettaessa jätetään taimien väliä 0,20 m.

Korjuu: Hedelmät kypsyvät syyskuussa; varret ovat silloin alkaneet kellastua. Koska kaikki kukinnot eivät samaan aikaan muodosta kypsää siementä, leikataan ne poikki sitä mukaa kuin siemenet kypsyvät ja ripustetaan nyöreistä kuivumaan ilmavalle ullakolle. Siemenet riipiitään taikka erotetaan kepeillä puimalla.


Ohjeita Lääkekasvien Viljelemiseen Suomessa, 1915, kirjoittanut Gösta Grotenfelt.