Lehdet ja versot ravintona.

Kuva 7. Seuraavista kasveista käytetään nuoret lehdet tai versot kokonaisuudessaan, joistakin myös kukat ja kukan osat.

Ahosuolaheinä (Rumex acetosella). Ravinnoksi kelpaavat nuoret lehdet. Käytetään kuten pinaattia ja salaattia, säilötään kuivaamalla ja suolaamalla.

Apila (Trifolium). Ravinnoksi kelpaavat peltoapilan, alsikeapilan ja valkoapilan nuoret lehdet ja kukat, jälkimmäiset kukinnan jälkeenkin. Lehtiä käytetään kuivattuina tai tuoreina jauhettuina leipään jauhon lisäkkeeksi, samoin kukkia ja siemeniä. Kukkalehtiä voi käyttää myös salaatteihin.

Humala (Humulus lupulus). Ravinnoksi käytetään nuoret versot ja aukeamattomat lehdet. Käytetään parsan tapaan keitettynä sekä eril. vihanneskeitoissa, muhennoksissa ja salaateissa. Säilötään kuivaamalla.

Keto-orvokki (Viola tricolor). Ravinnoksi kelpaa koko verso. Kukkia käytetään marjojen tapaan hillottuina ja tuoreina sekä salaattien koristeeksi että lisäaineksiksi, koko versoa teeksi. On hyvää reumatismin lääkettä.

Ketunleipä (Oxalis acetocella). Ravinnoksi kelpaavat nuoret lehdet ja kukat. Käytetään salaatin tapaan. Ei säilötä.

Kevätesikko (Primula veris). Ravinnoksi kelpaavat nuoret lehdet ja kukat. Käytetään salaatin ja pinaatin tapaan. Säilötään kuivaamalla ja suolaamalla.

Koivu (Betula alba) ja omenapuu (Pyrus malus). Ravinnoksi kelpaavat nuoret lehdet ennen kukintaa. Käytetään salaatteihin, keittoihin, teehen ja jauhon jatkoksi.

Leskenlehti (Tussilago farfara). Ravinnoksi kelpaavat nuoret, hennot lehdet ja kukat. Keräysaika touko-elokuu. Käytetään kaalin ja pinaatin tapaan, myös tupakan korvikkeeksi. Säilötään kuten pinaatti. (Leskenlehti sisältää maksalle haitallisia pyrrolitsidiini -alkaloideja - ei enää suositella syötäväksi. -Henriette)

Kuva 8. Leveälehtinen maksaruoho (Sedun telephium). Ravinnoksi kelpaavat nuoret, turpeat lehdet. Käytetään lehtisalaatin tapaan erilaisissa vihannessalaateissa.

Mukulaleinikki (Ranunculus ficaria). Ravinnoksi kelpaavat kukannuput. Käytetään kapriksen tapaan mausteena.

Pelto-ohdake (Cirsium arvense). Ravinnoksi kelpaavat nuoret lehdet ja aivan nuoret versot. Käytetään parsan tapaan suolavedessä keitettyinä. Versot on ensin kuorittava. Lehdet säilötään kuivaamalla.

Piharatamo (Plantago major). Ravinnoksi kelpaavat nuoret lehdet. Käytetään kaalin ja pinaatin tapaan.

Poimulehti (Alchemilla vulgaris). Ravinnoksi kelpaavat nuoret lehdet. Käytetään kaalin ja pinaatin tapaan. Säilötään kuivaamalla tai suolaamalla.

Savikka (Chenopodium). Ravinnoksi kelpaavat nuoret lehdet ja kukat, aivan nuorina koko versot. Keräysaika kesä-heinäkuu. Käytetään ja säilötään kuten pinaatti.

Valkopeippi (Lamium album) ja punapeippi (Lamium purpureum). Ravinnoksi kelpaavat nuoret lehdet ja koko kukkiva verso. Keräysaika kukinta-aikaan saakka. Käytetään ja säilötään kuten pinaatti.

Vesiheinä (Stellaria media). Ravinnoksi kelpaa koko kukkiva kasvi paitsi juuret. Käytetään pinaatin tapaan. Kiehautettava ennen käyttämistä, maistuu muuten mullalle.

Viholainen l. nokkonen (Urtica dioeca) ja polttiainen (Urtica urens). Ravinnoksi kelpaavat nuoret, hennot versot kokonaisuudessaan, mutta tavallisesti käytetään vain nuoret lehdet. Keräysaika on kevät ja varhaiskesä, mutta jos nokkoset välillä niitetään, ne saadaan kasvamaan runsaasti uusia lehtiä pitkin kesää, syksyyn saakka. Käytetään ja säilötään kuten pinaatti.

Edellisten lisäksi mainittakoon möyheät juurikasvien naatit, jotka ovat sopivaa jauhon jatkoa taikinoihin.


Pois Pula ja Puutteet, 1943, kirjoittanut Untamo Utrio.