You'll find a list of all my blog posts in the blog archive.

Isohirvenjuuren juuret.

Blog categories: 
Botanical name: 

Aromaattiset, katkerat, ja kihelmöivät.

Isohirvenjuuri (Inula helenium) on erittäin hyvä sellaisessa yskässä ja ontelotulehduksissa joissa liman eritys on runsasta. Jos yskäsi on kuiva käytä jotain muuta. Jollei ole koeta isohirvenjuurista tehtyä siirappia.

Yleensä olen kaivannut ylös 4-5 vuotiaita juuria heinäkuussa.

Photo: Inula helenium 18. Pic: Isohirvenjuuri, nuori kasvi, ylöskaivettuna.
Syyskuussa kaivoin ylös 2 vuotta vanhaa kasvia.

Yrttikirjoissa sanotaan usein että isohirvenjuuri on "hieman katkera". Olen ihmetellyt miten kukaan voi kuvailla tätä juurta hieman katkeraksi; se on erittäin katkera, ei missään tapauksessa vain vähän sinnepäin.

Paitsi että tämä syksyllä kaivettu nuori juuri on lievästi katkera. Kenties siihen vaikuttaa suuri inuliinin määrä? Syksyllä isohirvenjuuren juurissa on 44 % inuliina, sokeri jota emme pysty sulattamaan. (Inuliini ei ole insuliinia.)

Photo: Inula helenium 19. Pic: Nuori isohirvenjuuren juuri.
Sekä kuivatun että tuoreen isohirvenjuuren maku on omalaatuinen. Ensin se on hyvinkin aromaattinen, sitten se muuttuu erittäin katkeraksi, ja sen jälkeen makuaistia korvaa kihelmöiminen, noin puoleksi tunniksi.

Koska käytän isohirvenjuuria keuhko-ongelmissa teen niistä yleensä siirappia. Se on sekä hyvää että tehokasta.

Comments

Jes, vihdoin löytyi tietoa isohirvejuuren käytöstä! Olikos juuresta helpotusta myös iho-vaivoihin, kutinaan? Minulla on kuusi kookasta n. 5 vuotta vanhaa isohirvenjuurta, jotka alkoivat kukkimaan myöhään, muistaakseni vasta 3. vuonna. Kuuluuko asiaan? Eivät ole siementäneet niin että olisin saanut pikkutaimia, ellei sitten tänä keväänä. Ehkä kuitenkin raaskin pari juurta nostaa ylös.

En ole käyttänyt iho-ongelmiin. Kyllä, monivuotisilla voi kestää omaa aikansa kukkia, yleensä kuitenkin kaksivuotiaat jo kukkivat. Saavatko kasvit tarpeeksi aurinkoa?
5-vuotiaat juuret tulevat olemaan aika tuhteja, onneksi eivät sentään liian kovia pilkottaviksi. Onnea matkaan!