You'll find a list of all my blog posts in the blog archive.

Maitohorsman keruu

Blog categories: 

Maitohorsmasta kerätään lehtiä rauhoittamaan suolistoa, tai kukkia komistamaan yrttiteesekoituksia.

Maitohorsman lehtiä kannattaa kerätä ennen kukintaa. Heinäkuussa löytää varjopaikasta vielä täysin vihreitä maitohorsmia, joilla ei ole vielä edes kukkanuppuja. Niitä otetaan talteen.

Itse keruu on hyvin yksinkertaista: hyvä ote varresta ja kevyt nykäisy suoraan ylöspäin. Siinä jää kokonainen varrellinen maitohorsman lehtiä käteen. Ja seuraava, ja seuraava, kunnes on kerätty tarpeellinen määrä. Harjoitan tällaista keruuta juhannuksen tienoolla tiivillää maitohorsmien kasvupaikoilla: harvennan paikallista varsien määrää jotta jäljelle jääville jää paremmin tilaa, ja jottei niille tulisi ihan heti liian tiiviin kasvutavan aiheuttamat taudit.

Lehtiä voi kuivattaa joko varsissa tai niistä voi riipiä lehdet tuoreeltaan koriin, tai mukana olevaan isohkon lakanan päälle. Jos riipii lehdet tuoreeltaan niin varret tulee piilottaa puskan alle, ettei maatuvat varret jää häiritsemään seuraavaa kulkijaa.

Jos myöhästyy maitohorsman keruussa eikä löydäkään enää kasveja joilla ei olisi kukkia, pitää varret ehdottomasti katkoa alimman kukinnan alapuolella - ja kukat heittää tuon saman puskan alle. Maitohorsmalla kun on haivenalkuja jo nupuissakin. Ja kun koskettaa kuivattuja kukintoja ilmaan räjähtää niin tiivis haivenpilvi ettei saa henkeäkään. Peruutus, odotus että haivenet hieman laskeutuisi, pölynimuri ... tästä vaivasta säästyy kun jättää kukat poimimatta.