You'll find a list of all my blog posts in the blog archive.

Yrttiterapiaa migreenille.

Blog categories: 
Problems: 

Migreenille on muutama yksinkertainen syy:

1. Jos on myös suklaanhimoa, sinulla on magnesiumvaje. Se on tosi yleinen:

  • Jos stressaamme, kulutamme kehomme B-vitamiinit. Magnesiumin imeytymiseen vaaditaan B-vitamiinia.
  • Jos syömme paljon yksinkertaisia hiilihydraatteja (müsli, puuro, riisi, perunasose, leipää, pullaa, makeisia, jäätelöä, limsaa jne.), virtsasta poistuu liikaa magnesiumia.
  • Ruoassamme ei ole tarpeeksi magnesiumia, ellemme syö yksinomaan luomuruokaa.

B-vitamiinivaje on hyvin yleinen:

  • Ilman magnesiumia B-vitamiinit eivät imeydy kovinkaan hyvin.
  • Keinotekoiset hormonit kuluttavat B-vitamiineja.
  • Stressi kuluttaa B-vitamiineja. B-vitamiinin oireita ovat mm. tulikuumat jalat (ei voi pitää jalkoja peiton alla), sienitaudit (mm. alapään hiiva), väsymys ja mielenterveyshäiriöt.

Eli stressi -> B-vitamiinivaje -> magnesiumivaje -> migreeni. Tämä yhtälö selittää, miksi koululaisilla ja opiskelijoilla on migreeni ennen tärkeää koetta tai tenttiä. Se on ravintoainevaje, ei migreenilääkevaje.

2. Jollei ole suklaanhimoa, ongelmana on usein ruokavaliosta löytyvä aspartaami, natriumglutamaatti ja/tai bentsoaatteja.

3. Jos niitä ei löydy ruoasta, voi olla ongelmia tyramiinipitoisten ruokien kanssa, esim. suklaa, punaviini tai homejuusto.

4. Jollei mikään yllä olevista sovi, voit olla suoraan allerginen johonkin ruokaan.

5. Tai sinulla voi olla ubikinoonivajetta (koentsyymi Q10).

6. Tai sinulla voi olla D-vitamiinivajetta.

Voit toki käyttää yrttejä migreeniisi, mutta ne auttavat vain hetken. Ongelman poistamiseksi kannattaa tehdä jotain sen syylle, eli ottaa tarpeeksi paljon magnesiumia (ja B-vitamiinia) tai poistaa migreenia aiheuttavia ravintoaineita ruokavaliosta.

Helppo tapa hoitaa magnesiumvajetta on tehdä magnesiumviinietikkaa:

Magnesiumviinietikka

1 osa magnesiumhydroksidia (= magnesiamaito) (Mg(OH)2) (tämä on valkoinen neste, ei maitotuote)
4 osaa omena- tai valkoviinietikkaa

Sekoita. (Tulee kemiallinen reaktio: Mg(OH)2 + etikkahappo -> magnesiumasetaatti.)

Ota 1-2 rkl tästä sekoituksesta aamuin illoin, suoraan tai vaikkapa veteen sekoitettuna.
Jos otat 2 rkl kerralla, magnesium toimii ulostavana eikä se silloin imeydy. Jos sekoitat muuhun kuin veteen, magnesiumasetaatti hajoaa eikä magnesium enää imeydy.
Ota myös 50 mg B2, B5, B6 (sekä muut B:t samassa pillerissä) päivässä.


Migreeniteksti on kirjassa Käytännön lääkekasvit 2.


Kommentteja:

Mikko H.: Jos on suklaanhimoa pitää syödä laaturaakasuklaata. Sillä se magnesiumin puutekin tulee hoidettua. Raaka kaakao sisältää kaikista maailman ruoka-aineista suurimpia pitoisuuksia magnesiumia (550mg/100g)!

Henriette: Näin, mutteivät kaikki halua syödä raakasuklaata. Ja jos syö "tummaa" suklaata, vaikkapa 70 %:ista, niin saa samalla 30 % sokeria ... ei hyvä.
(Ja jos on migreeniksi asti magnesiumvajetta, ei raakasuklaa riitä ... ei siis millään.)

Mari H.: Minun migreenini palaa aina kun unohdan syödä magnesiumit. Ei unohdu enää.

Marja Ä.: Entäs magnesiumchloridi? Teen siitä "juomaa" eli lasilliseen vettä 1/4 tl magnesiumia.

Henriette: Kelaatit imeytyvät hyvin: asetaatti, sitraatti ja sen sellaiset. Kloridista en tiedä, mutta yllä oleva mg asetaatti on erinomaisen tehokas ja lisäksi tosi edullinen.

Marja Ä.: Kuinka edullinen? cloridikin maksaa vajaa 2,- /100 g

Henriette: Magnesiamaito 9 e / 4 dl, viinietikka joitakin e, ei ole paljon. Ei näytä tuo kloridikaan olevan kallista ei. Apteekistako ostat?

Marja Ä.: Apteekista, kyllä. Täällä Lahdessa sitä ei myy kuin yksi apteekki. Kysynnän vähyys....

Marja Ä.: Missä magnesiamaitoa myydään?

Mette M. T.: Saako sitä magnesiumasetaattia apteekista?

Henriette: Magnesiamaitoa saa apteekista. Siitä pitää itse tehdä magnesiumasetaattia sekoittamalla viinietikkaan (ks. tekstiä).

Mette M.T.: Kiitos, ja jos menen sitä magnesiamaitoa kysymään apteekista ja he kysyvät mihin tarkoitukseen niin...? Askorbiinihappoa ostaessa pitää nimittäin sanoa, että säilöntään, muuten eivät myy :D

Henriette: Eivät kysy, käytetään ummetukseen.

Piritta P.:Magnesium auttaa osalla, mutta miksi, sitä ei ole pystytty tutkimuksissa selvittämään. Natriumglutamaatti joidenkin tutkimusten mukaan sotkee aivojen kemiallista tasapainoa, itsellä aiheuttaa kohtauksen.
Migreeni on todellisuudessa aivoverenkiertoon ja aivojen sähköisiin impulsseihin liittyvä häiriö, kohtauksen syntytapa muistuttaa jossain määrin epilepsiakohtauksen syntyä. Toki yleisellä hyvinvoinnilla ja terveellisillä elintavoilla on merkityksensä, mutta jos oikeasti sairastaa migreeniä, harva pärjää ilman kunnon lääkitystä. Tässä kyllä vähätellään migreeniä ja sen pahimmilaan invalidisoivaa vaikutusta ihmiseen. Tulee taas vanha mielikuva, että migreeni olisi pelkkää päänsärkyä ja pikkujuttu, mitä se ei todellakaan ole.

Henriette: Mielenkiintoista että englanninkielisessä vastaavassa FB tekstissäni kerrotaan kuinka neurologi antaa migreeniin Mg + B, ja täällä taas kielletään tyystiin käyttämästä niitä ...
... olen vakaasti sitä mieltä ettei migreeni ole lääkevajetauti, vaan että se on korjattavissa. Tekstistäni löytyy suurin osa migreenien syistä, ja kerron myös miten syyt korjataan.

Helmi T.: "Ruoassamme ei ole tarpeeksi magnesiumia, ellemme syö yksinomaan luomuruokaa."
Voisitko avata hieman tätä väittämää?

Henriette: Jos lannoitteessa ei ole kuin NPK (nitrogen (typpi) phosphor (fosfori) kalium (kalium)) ei voida olettaakaan että ruoasta löytyisi paljon muuta.

Helmi T.: Siis että syövätkö lannoitteen aineet ravinnossa olevat muut hivenaineet olemattomiin? Hmm. Täytyy yrittää tutustua aiheeseen.

Henriette: Jos viljelet maata vuosikymmeniä
etkä lisää siihen kuin kaikkein halvinta, eli NPK,
ei ole magnesiumia riittävästi, ei.

Tiina P.: eli kyseessä on maaperän yksipuolisen viljelyn ja ruuan liikakäsittelyn aiheuttama magnesiumvajaus sekä ihmisissä, että eläimissä. Lehmien kivennäisiinkin lisätään magnesiumia syystä, etteivät saa sitä riittävästi edes rehusta. Luomu- ja biodynaamisessa viljelyssä pidetään maan kasvukyvystä ja ravinnepitoisuudesta parempaa huolta kuin "tavanomaisessa" riistoviljelyssä, jossa kasvatetaan määrää, ei laatua.

Karoliina T.: Suomessa on kohtalaisen paljon TRPM6-geenimutaation kantajia. Jos TRPM6-geenistä on kaksi "virheellistä" alleelia, on seurauksena hermostoa vaurioittavia vaikeita magnesiuminpuutekohtauksia aiheuttava, joskus jopa tappava sairaus. Yhden alleelin kantajilla on usein migreenikohtauksia. Vastaavan tyyppisiä migreeniin liittyviä homeostaasigeenejä on muitakin. http://snpedia.com/index.php/Rs35804026

Karoliina T.: http://snpedia.com/index.php/TRPM6