You'll find a list of all my blog posts in the blog archive.

Örtinfo del 16/2017: Kvanne.

Blog categories: 

Örtkort 16.2017: Kvanne.

I Finlands natur växer två Angelica-arter, dvs. kvanne (Angelica archangelica) och strätta (skogspipa, Angelica sylvestris). Alla arter av Angelica kan användas på samma sätt.

Kvanne växer här och där vid stränder i Lappland. I Finland är den fridlyst söder om Uleåborgs län, men den är rätt lätt att odla, speciellt om du sår frön genast på hösten när de mognar.

Underarten strandkvanne växer rätt allmänt i yttre skärgården.

Strätta är allmän i hela landet förutom Lappland.

Använd rot, frö, blad och unga stjälkar av kvanneväxter. De är:

• mycket aromatiska (kryddiga), dvs. torkande och värmande

• något beska, dvs. torkande och svalkande.

Kvanne har en väldigt stark smak. Torkad ört (rot, frö, blad) håller bara i ca ett år, så plocka inte mera än du behöver. En tinktur (ett alkoholextrakt) håller länge.

Kvanne är mycket effektiv mot mensvärk. Mot vanlig mensvärk ger jag magnesium och B-vitaminer, men vid endometrios är det bra att tugga på en bit kvannerot. Den tar bort värken bums.

Kvanne fungerar mot hosta och heshet, mot olika matsmältningsbesvär som t.ex. väderspänning, illamående (hos svala människor) och ont i magen. Den är kramplösande.

Gör ett elixir av t.ex. fröna: fyll en glasburk med färska frön eller rotbitar. Fyll burken till en tredjedel med flytande honung (helst lokal) och fyll sedan burken med brandy. Låt dra i 2–4 veckor, sila, häll på flaska och sätt etikett: "Kvanneelixir mot hosta, 7.2017".

Om du plockar vild kvanne eller strätta ska du kunna skilja dem från den dödliga sprängörten (Cicuta virosa).


Henriettes örtkort: beställ dem här!