You'll find a list of all my blog posts in the blog archive.

Vesiheinän mehu.

Blog categories: 
Botanical name: 

Miten vesiheinää voisi säilöä talven varalle?

Vesiheinä auttaa erinomaisesti kutinaan. Tärkein osa tässä on sen mehu; yrttikirjoissa neuvotaan usein pakastamaan tätä mehua. Valitettavasti vesiheinän pitkät varret ovat niin sitkeät että ne tukkivat mehulinkoa hetkessä.

Olen tehnyt vesiheinäöljyä tuoreesta kasvista: öljyä kulhoon, kulho vesikattilan päälle, kasvipehko kulhossa olevaan öljyyn, ja sitten annetaan veden kiehua hiljalleen noin puolitoista tuntia. Siivilöi yrttiaines pois, anna öljyn olla lasipurkissa kunnes se kirkastuu (4-7 päivää), ja ota öljyt varovasti pois pohjasakan päältä.

Öljyä voi käyttää kutinaan sellaisenaan (ulkoisesti!), tai siitä voi tehdä yrttivoidetta.

Voit myös pakastaa vesiheinävettä: leikkaa vesiheinät niin hienoiksi kuin vain suinkaan viitsit, sullo yrttiaines purkkiin, peitä vedellä ja anna olla jääkaapissa yön yli. Siivilöi yrtit pois ja pakasta vesiheinävettä jääpalapusseihin.
Jääpalaa voi käyttää kutinaan sellaisenaan tai sitä voi sulattaa ensin.

Tuore käyttö

Kesällä vesiheinästä ei ole pulaa, ja voit käyttää mehevästä yrttipehkosta puristettavissa olevaa mehua kutinaan. Tai tehdä tuoreesta kasvista yrttiteetä ja käyttää sitä, ulkoisesti, kutinaan, kunhan vesiheinäteesi on jäähtynyt tarpeeksi.