You'll find a list of all my blog posts in the blog archive.

Veckans ört: Fingerörter.

Blog categories: 

Photo: Potentilla anserina 12. En kort profil:

Latin: Potentilla-arter (inkluderande ölandstok (Potentilla eller Dasiphora fruticosa) och kråkklöver (Potentilla eller Comarum palustre))
Familj: Rosaceae, rosensläktet.
Använd del: Blad eller blommande toppar.
Smak: Sträv, astringerande (dvs. sammandragande, dvs. drar ihop svullen vävnad. Det har ingenting med graviditetens sammandragningar att göra).
Humoralteori: Torkande.

Effekter:

 • Ger dig mod.
 • Ännu en sammandragande ört i rosensläktet, och därför bra för inflammerad hud (t.ex. eksem, solbränna) och slemhinneproblem som diarré, tandköttsinflammation med mera.

Mat:

 • Pryd sallader med blommorna. Vackert!

Värt att nämnas:

 • Blodrot (Potentilla erecta) är också en fingerört. Blodrotens rot är bra för allvarligare tarminflammationer där läkarna redan pratar om tarmsektioner. Men alkottar (Alnus-arter) fungerar på samma sätt som blodrotens rot; alkottar är lätta att plocka i mängder nu på vårvintern, och när du plockar alkottar dödar du inte en växt för en lillfingerleds-stor rotbit. Jag plockar blodrotens ovanjordiska delar och torkar dem med de andra fingerörterna.
 • Småborre (Agrimonia-arter) kan användas som fingerörter. Den växer inte här (om man inte planterar den i trädgården), så jag har bara använt fingerörter. Den är inte så värst vacker heller, så den finns inte i min trädgård.
 • (Jag rev upp nästan alla ölandstokar när jag flyttade till detta hus med trädgård. De är risbuskar till midsommar och är fina bara på senhösten. Men jag tog inte bort alla: de kan användas som fingerörter, och kan plockas ännu på senhösten.)

Erfarenheter:

 • Det där "den ger dig mod" låter långtråkigt tills du ser effekten i levande livet. Jag har pratat om fingerörter på mina föreläsningar, och gett dem åt kunder, i åratal redan. För mod, för styrkan att stå emot andras åsikter och egon.
  * Din boss försöker på allt sätt få dig att inse att du är ett värdelöst kryp. Det går så långt att du får nervösa magbesvär. Du söker dig till örtterapeut och får fingerört + milda örter för matsmältningen. Du får mod att gå till firmans högsta chef och får din närmaste boss urspårad ... NU säger du upp dig och byter jobb. Nu, när du har säkerställt att den bossen aldrig mera har undersåtar att trampa ner.
  * Eller så sitter du fast i ett äktenskap som inte fungerar, kanske av vana, eller för att du tycker synd om din partner eller liknande, och det håller på att göra dig fullständigt galen. Ta fingerört en tid och kolla hur snabbt det går att få en skilsmässa. (Jag är helt för äktenskap, men inte om den håller folk fast i ett frustrerande och olyckligt förhållande.)
 • Ät ett blad (ca 1 € stort) per dag och vänta på att frustrationsmomenten försvinner. Det är underbart!
 • (Förstås kan fingerörter också användas som milda astringerande örter för diarré och liknande, men det finns så MÅNGA milda astringerande örter ... det finns rätt få örter som ger dig armbågar.)

Fingerörterna finns med i min bok Praktiska läkeörter; där är det mycket mera text med recept och många fina bilder.