You'll find a list of all my blog posts in the blog archive.

Viikon yrtti: Hanhikit.

Blog categories: 

Photo: Potentilla anserina 12. Lyhyt profiili:

Latinaksi: Potentilla-lajeja.
Heimo: Rosaceae, ruusuheimo.
Käytetty osa: Lehdet tai kukkivat latvat.
Maku: Astringoiva eli supistava eli vetää suun kuivaksi. (Ei ole mitään tekemistä raskauden ajan supistusten kanssa!)
Humoraalioppi: Kuivaava.

Vaikutukset:

 • Tosi hyvä antamaan rohkeutta.
 • Tavanomainen astringoiva ruusuheimon kasvi: auttaa erilaisissa ihon ja limakalvojen turvotuksissa kuten ripulissa ja auringon polttamassa ihossa.

Ruokakäyttö:

 • Kaunistele salaatteja hanhikkien kukilla.

Huomautuksia:

 • Rätvänä on myös hanhikki. Käytän sen maanpäällisiä osia hanhikkien tapaan. Rätvänän juuren kaivuu on turhaa: lepän käpy ajaa samaa asiaa kuin rätvänän juuri (rauhoittaa suoliston rajumpaa ripulia), ja lepän kävyn keruu on huomattavasti helpompaa.
 • Voit käyttää maarianverijuuren lehtiä samaan tapaan kuin hanhikkien lehdet.
 • Pensashanhikki toimii myös. Revin puutarhastani melkein kaikki alkukesään asti risukasan näköisiä pensashanhikkeja, mutta jätin kaksi: ne toimivat hanhikkina, ja ne ovat loppusyksystä aika kauniita.

Kokemuksia käytöstä:

 • Tuo "antaa rohkeutta" kuulostaa tylsältä kunnes näet sen vaikutusta ihan elävässä elämässä. Esimerkkejä:
  * Anopin painostuksesta vaihdat verhot kaksi kertaa vuodessa. Ota hanhikkia; kun anoppi yrittää taas valata sinut hänen mielensä mukaiseen muottiin delegoi verhojen pyykkäys silitys ja ripustus hänelle.
  * Tai pomosi on surkea simputtaja joka ei ohita ainuttakaan mahdollisuutta kertoa sinulle miten surkea eliö olet. Ota hanhikkia ja hoida pomosi firman sisällä sivuraiteelle tai firman ulkopuolelle, suoraan kortistoon.
  * Tai olet jumissa suhteessa joka tuottaa sinulle turhautumista, tuskaa ja epätoivoa. Ota hanhikkia ja katso kuinka nopeasti avioeropapereita saa tehtyä.
 • Olen itsekin ollut yllättynyt miten mielenkiintoista palautetta hanhikin käytöstä tulee, ja miten tehokas yrtti se on. Syö lehti (euron kokoinen) päivässä ja sinua stressaavat ja painostavat tekijät häviävät tosi nopeasti: pystytkin yhtäkkiä sanomaan ei sellaisille asioille jotka eivät sovi nimenomaan sinun ajatusmaailmaasi. Ihanaa!
 • (Hanhikit toimivat tietenkin myös lievään ripuliin, mutta mietoja astringoivia kasveja on niin monta ... tällaisia lempeitä rohkeutta antavia on aika vähän.)

Tämä kasvi löytyy kirjastani Käytännön lääkekasvit. Kirjassa on enemmän tekstiä kuin tässä lyhyessä profiilissa; lisäksi kirjasta löytyy hienoja kuvia, seikkaperäisiä ohjeita jne.


Kerro omista kokemuksistasi!