You'll find a list of all my blog posts in the blog archive.

Tietoisku yrteistä 09/2017: Paju.

Blog categories: 
Botanical name: 

Yrttikortti 09.2017: Paju. Pajuja on monia, eikä taipumus risteytyksiin helpota tunnistamista. Kaikkia pajuja voidaan käyttää samalla lailla.

Pajun kaarna on karvas ja astringoiva ja siksi sekä viilentävä että kuivaava.

Pajun kukinnot ovat aika makeat ja siksi hieman kosteuttavia.

Lähisukujen kaarnoja, esim. kanukka (Cornus), poppeli ja haapa (Populus), voi käyttää pajun kaarnan tavoin.

En tiedä voiko poppelin tai kanukkojen kukintoja käyttää pajunkukan sijasta.

Pajun kaarnassa (kuoressa), nuoressa oksassa ja lehdessä on salisylaatteja, jotka lieventävät kipua. Niissä on myös tanniineja, jonka ansiosta ne ovat astringoivia eli paikallisesti supistavia. Yhdessä nämä vaikutukset ärsyttävät vatsan limakalvoja.

Sisäiseen käyttöön onkin mieluisampaa käyttää mesiangervon kukintoja.

Pajun kukinnot hillitsevät hormoniylilyöntejä. Alkoholiuute tuoreista kukinnoista on tehokasta, kuivatuista kukinnoista ja teestä en tiedä. Tarvitset 100 g tuoreita kukintoja (se on tosin tosi paljon!) ja 2 dl mahdollisimman vahvaa alkoholia. Kaada kummatkin samaan purkkiin ja varmista, että alkoholi peittää kasviaineen. Anna tekeytyä varjossa 14 päivää, siivilöi ja kirjoita nimilappu: "Pajunkissoja, maaliskuu 2017".

Annos on 15 tippaa 3 x päivässä vaikkapa teineille (joiden hormonit määräävät elämänkulkua sen sijaan että itse olisivat pomoina), vaihdevuosista kärsiville naisille ja kaikille muillekin, joiden hormonit hyrräävät epätasaisesti nurkasta toiseen.


Henrietten yrttikortit: Osta omasi jo tänään!