You'll find a list of all my blog posts in the blog archive.

Tietoisku yrteistä 20/2017: Kuisma.

Blog categories: 

Yrttikortti 20.2017: Kuisma. Kuisma on monivuotinen kuivan niityn yrtti. Suomessa mäki- tai särmäkuisma ovat yleisiä Oulun korkeudelle asti.

Kaikki kotimaiset kuismalajit kelpaavat. Niitä tunnistaa helpoiten murskaamalla keltainen kukka: aurinkoisena kesäpäivänä se värjää sormea liilaksi. Sateisina kesinä ja syyspäivinä tämä ei aina toimi.

Kuisma on "masennusyrtti", mutta nykyään annan ravintoaineita masennukseen. Ei ole järkevää antaa yrttejä ravintoainevajeen aiheuttamiin ongelmiin. Kuisma vahvistaa hermoja ja hermostoa ja tuo keskellä talveakin valoa päiviin.

Käytä kuismaa uutteena (100 g tuoreita kukkivia latvoja, 200 ml 80 % alkoholia, tai 100 g kuivattuja kukkivia latvoja, 500 ml 60 % alkohlia). Annos on 15–30 tippaa

1–3 kertaa päivässä. Kuisma toimii teenäkin: 1 teel. kuivattua tai 2 teel. tuoretta yrttiä 2 dl:ään kiehuvaa vettä, anna hautua 10 minuuttia, siivilöi, juo 1–3 kertaa päivässä.

Tee tuoreista kukkivista latvoista kuismaöljyä. Öljy on erinomainen mustelmiin ja trauman aiheuttamaan turvotukseen. Peitä kukat luomuöljyllä (esim. oliiviöljyä) ja anna tekeytyä vesihauteessa noin 2 tuntia. Siivilöi, anna samean öljyn kirkastua, pullota ja laita nimilappu.

Öljy toimii suhteellisen tuoreisiin hermovaurioihin (1–2 vuotta vanhoihin), kuten neuropatiaan tai poikkileikattuihin hermoihin. Kuisma ei ole yhtä tehokas vanhempiin vaurioihin. Käytä öljy päivittäin ja pitkään.

Ulkoisesti kuismaöljy toimii aurinkosuojana, suojakerroin on noin 11.

Tuoreista yrteistä tehtyjä öljyjä voivat sisältää botuliinibakteereja. Siksi niitä ei pidä käyttää sisäisesti. Käytännössä kuisma ei vaikuta e-pillereiden tehoon. Sisäinen käyttö voi harvoin pahentaa auringonpolttamaa. Kuismaa ei pidä käyttää masennus- tai täsmälääkkeiden kanssa. Vältä kuismaa, jos sinulle on tehty elinsiirto.


Henrietten yrttikortit: Osta omasi jo tänään!