You'll find a list of all my blog posts in the blog archive.

Yrttiöljyn ja -salvan teko.

Blog categories: 
Preparations: 

Miten tehdään yrttiöljyä ja -salvaa.

Nopea yrttiöljy vesihauteessa

kuivattuja tai tuoreita yrttejä
10 dl öljyä

Photo: Waterbath 1. Kuva: Vesihaude: kolme syömäpuikkoa ja kulho.
Vesihaude: kaada vettä kattilaan, kiehauta, laita kulho kattilan päälle niin ettei se koske kattilan sivuja (käytän kolmea bambuista syömäpuikkoa).

Kaada öljyä kulhoon, lisää yrttejä niin paljon että ne peittyvät, muttei jää yhtään yrttiä ihan kuivaksi; seoksen pinnan pitää olla tasaista, eikä öljyssä saa olla kovinkaan paljon tyhjää tilaa. Anna kulhon olla hiljaa kiehuvan veden päällä 1-2 tuntia. Sekoita välillä. Öljy ei saa kiehua eikä savuta. Lisää vettä kattilaan jos se loppuu tai näyttää loppuvan.

Photo: Waterbath. Kuva: Vesihaude: pieni kattila isommassa.
Jos käytit kuivattua yrttiä: siivilöi (käytän harsokangasta), kaada pulloon, laita nimilappua. Varo päästämästä vettä öljyn sekaan - pyyhi kulhoa ennen kaatamista, ja pyyhi varsinkin kulhon reunan alapuolesta, siitä tippuu muuten aina vettä.

Jos käytit tuoretta yrttiä: siivilöi, anna olla 4-7 päivää korkeassa astiassa (kunnes öljy kirkastuu), kaada varovasti öljyt pohjasakasta, kaada pulloon, laita nimilappua.

Tavallinen yrttisalva

8 osaa yrttiöljyä (esim. 8 dl)
1 osa mehiläisvahaa (esim. 100 g)

Lämmitä yrttiöljy vesihauteessa, sulata mehiläisvaha öljyssä hämmentäen. Vaha ei tule sulaamaan ellei vesi kiehu täysillä. Kun vaha on sulanut voit kaataa valmista salvaa pieniin purkkeihin. Anna jäähtyä, sulje purkit, laita nimilappuja.