Ravintokelpoiset Luonnonkasvit.

Kuva 2. "Joka maata kuakkii, sitä Jumala ruakkii."
(Satakuntalainen sananparsi.)

Syöminen on "pääelinkeino" tälläkin vuosisadalla ja tämänkin maailmansodan aikana. Siksipä juuri ravintoaineiden niukkuus tuntuukin meistä kaikkein kiusallisimmalta. Rauhan vuosina olimme tottuneet kukin rahakukkaromme mukaiseen ruokaan, mutta nyt ei ole apua paksusta lompakosta sen paremmin kuin palavasta mielihalustakaan. Mutta -- keinoista ja korvikkeista on.

Normaalisinakin aikoina me saisimme luonnosta paljon enemmän ravintoa kuin siitä otamme. Luonto on tavallaan yltäkylläinen meidänkin leveysasteillamme. Se saattaa oikutella -- kuten parina äskeisenä vuotena: ankara kuivuus -- -mutta aina se on niin rehevä, että siitä ravintomme saamme, jos vain olemme neuvokkaita ja osaamme ottaa. Nyt meidän on turvauduttava sellaisiin luonnonantimiin, joita olemme rauhan vuosina hyljeksineet. Luonnonvaraiset ravintokasvit ovat nyt monessa suhteessa pelastuksemme.

Seuraavassa esittelemme tällaisten kasvien keräämistä, valintaa, säilöntää ja käyttöä. Jos haluamme jatkaa leipäämme, valmistaa uudenlaisia ruokia, laittaa pula-ajan mehuja, juomia tai säilykkeitä, hankkia leipämme päällysteeksi jotakin muuta kuin voita tai maustaa sotakauden ruokamme, niin kaikessa me tarvitsemme luonnonvaraisia, ravinnoksi kelpaavia kasveja. Siksi on niihin ja niiden talteenottoon sekä käyttöön ensin tutustuttava. Tässä suppea esittely -- laajemmin esitellään näitä kasveja kirjoissa, jotka on mainittu lähdekirjallisuutta esittelevässä luettelossamme kirjan lopussa.


Pois Pula ja Puutteet, 1943, kirjoittanut Untamo Utrio.