Koiruoho, Mali, Maruna. — Malört.

Botanical name: 

(Artemisia absinthium. L.)

Koiruoho. Malört. Koiruoho on levinnyt Etelä-Suomesta Pohjanmaalle kasvaen mieluummin asumusten lähellä pientareilla ja teiden varsilla.

Se on monivuotinen pensastava noin 40-100 cm. korkea ruoho, lehdet 2-3 kertaa parijakoisia, molemmin puolin hienojen silkkikarvojen peittämät, kukat keltaisia, pienissä pyöreissä mykeröissä, jotka ovat ryhmittyneet taajoiksi tertuiksi. Tuoksu on väkevä, mutta ei epämiellyttävä.

Lääkkeenä käytetään hienoimmat kukkivat oksat lehtineen, sitä varten ne kootaan täydellä kukalla ollessa elo- ja syyskuulla, kuivataan auringolta suojattuna ja säilytetään erillään muista rohdoksista.

Apteekissa on sillä pysyväinen menekki, joten sen aina saa kaupaksi.

Kotilääkkeenä se on vanhastaan tunnettu, siksipä sitä usein tapaakin istutettuna puutarhoissa. Sekä tee että varsinkin koiruohoviina on pidetty vatsanlääke. Ulkonaisesti käytetään sitä kipua lieventävänä kääreenä ajettumissa, hammastaudissa j. n. e. Vaatekomeroihin pantuna karkoittaa se koit, mistä se on nimensäkin saanut. Runsaammin nautittuna tuottaa se päänkivistystä ja pyörrytystä.


Tärkeimmät Kotimaiset Lääkekasvimme, 1913, toimittanut Fr. Virokannas.