You'll find a list of all my blog posts in the blog archive.

Örtinfo del 02/2017: Citrusfrukter.

Blog categories: 

Örtkort 02.2017: Citrusfrukt. Apelsiner, citroner, grapefrukter och andra sura citrusfrukter odlas för deras fruktkött och saft. De är:

• sura, dvs. svalkande
• beska, dvs. torkande och svalkande.

De används ofta som svalkande drycker i sommarvärmen. En citronskiva i vattenkannan är passligt syrlig och svalkande.

Butikens apelsinsafter, speciellt då de extra dyra, innehåller ofta mycket aromämnen och sötningsmedel för att uppnå smaken av färsk apelsin. Också saftkoncentraten är uppiffade av diverse ämnen. Om du pressar din egen apelsinsaft kan du vara säker på att den endast innehåller apelsin, fast förstås, butikens apelsiner brukar inte vara sorter för saft. Köp i mån av möjlighet ekologiskt odlade citrusfrukter.

I åratal har jag berättat åt folk att surt täcker örters beska smak. Fastän grapefrukten är besk märks det inte, eftersom den är så sur. Visste du att salt täcker sur smak? Om du vill ha en extra god grapefrukt, ska du inte strö socker över din frukthalva utan salt. Smakupplevelsen är rätt finurlig.

Eftersom vi inte använder alltför mycket citron åt gången brukar jag frysa in överbliven citron i skivor. Därifrån är det lätt att ta en citronskiva till svart te eller till förkylningsteet. Till det ska du ta en skivad vitlöksklyfta (eller en bit färsk ingefära), en tesked honung och en citronskiva. Häll på två deciliter kokande vatten och låt dra i 10 minuter. Drick detta te om du känner att du håller på att få förkylning, eller om du redan har fått den.


Henriettes örtkort: beställ dem här!