You'll find a list of all my blog posts in the blog archive.

Örtinfo del 05/2017: Muskotnöt.

Blog categories: 
Botanical name: 

Örtkort 05.2017: Muskotnöt. Muskotnöt är som andra kryddor aromatisk (kryddig), dvs. värmande och torkande.

Som läkeört används den mot sömnlöshet och mot för tidig utlösning.

Muskotnöt låter dig sova djupt i åtta timmar. Om du inte hinner sova så länge ska du inte ta örten, men om du vaknar mitt i natten och inte kan somna om är muskotnöt kanonbra.

Börja med att ta ¼ tesked färskt malen muskotnöt i varm mjölk eller varm mandelmjölk. Drick blandningen någon timme före läggdags. Om du närmast liknar en sömngångare följande morgon ska du dricka blandningen redan på eftermiddagen.

Om ¼ tesked inte räcker ska du efter en veckas användning höja på dosen. Ta då ½ tesked nyss malen muskotnöt per dag istället. Om det inte räcker ska du efter en vecka till ta en tesked per dag. Om det inte heller är tillräckligt mycket passar muskotnöt kanske inte dig.

Muskotnöt är också väldigt bra mot för tidig utlösning. Doseringen är samma som för sömnlöshet, och dosen ska höjas lika långsamt om muskotnöt inte genast fungerar.

I Finland säljs hel muskotnöt i allmänhet inte i vanliga matbutiker, eftersom enstaka ungdomar tror att muskotnötter fungerar som ett slags narkotika. Det kan ju hända -- om de med det menar en sjudundrande huvudvärk och eventuellt svindel, plus en god natts sömn. Hela muskotnötter finns i etniska matbutiker, också i Finland.

Det är lätt att göra pulver av nötterna eftersom de går att skava med en kniv. Det finns också minirivjärn som är avsedda för muskotnötter, och muskotnötkvarnar. Köp helst en kvarn av trä eller stål, kvarnar av akryl blir så småningom sköra av muskotnötens olja och spricker sedan av stålfjäderns tryck i kvarnen.


Henriettes örtkort: beställ dem här!