You'll find a list of all my blog posts in the blog archive.

Örtinfo del 04/2017: Kanel.

Blog categories: 

Örtkort 04.2017: Kanel. Kanel är

• kryddig (aromatisk), dvs. värmande
• slemämneshaltig, dvs. fuktande. Du märker slemämnena speciellt bra om du gör en tinktur (ett alkoholextrakt) av kanel.

Kanel sänker på blodsockret, men det behövs 1–6 gram om dagen för det. Vilken som helst kanelsort fungerar. Fast förstås, det bästa sättet att sänka blodsockret är att ta tillräckliga mängder av magnesium, krom, zink och B-vitaminer samt att lägga om dieten genom att minska på snabba kolhydrater.

I Finland är den vanligaste kanelen i handeln kassiakanel (Cinnamomum aromaticum). Äkta kanel (ceylonkanel, Cinnamomum verum) har en finare smak än kassiakanel. De skiljer sig också i utseendet: barken av äkta kanel består av många papperstunna skikt på varandra, kassiakanelens bark är enhetlig och ca 1 mm tjock.

Det finns större mängder kumariner i endel kanelarter (bl.a. kassiakanel). Därför har man från EU försökt förbjuda t.ex. kanelbullar. Tanken är absurd. Lika bra kunde man förbjuda morötter för sitt betakaroten eller potatis för att de innehåller solanin.

Kamfer är också en kanelart (Cinnamomum camphora), men den har en helt annan lukt och smak än vanlig kanel. Kamfer används mest utvärtes, i t.ex. salvor mot hosta.


Henriettes örtkort: beställ dem här!