You'll find a list of all my blog posts in the blog archive.

Örtinfo del 13/2017: Sammandragande.

Blog categories: 

Örtkort 13.2017: Sammandragande. Termen "sammandragande" brukar hänvisa till två helt skilda saker:

1) sammandragningar under förlossningen. Det finns väldigt få örter som har den effekten, och de som fungerar brukar i själva verket stärka effekten på kroppens hormon oxytocin.

Så vitt jag vet är den enda växten med den effekten i vår natur lomme.

2) adstringerande, dvs. de drar ihop svullen och möjligen inflammerad vävnad. Det är adstringerande som avses när örtböcker skriver att någon ört är sammandragande. Hit hör alla örter som innehåller tanniner eller garvämnen, inklusive vanligt svart te.

En mångfald örtböcker varnar för att använda dessa örter vid graviditet eftersom "de kan försorsaka sammandragningar". Vilket förstås inte stämmer.

Adstringerande örter hjälper t.ex. invärtes vid diarré och tarminflammationer och utvärtes vid svullen hud och solbränna

De är inflammationshämmande, men bara lokalt. Det betyder att de fungerar där de kommer i kontakt med vävnaden. Du kan inte ge adstringerande örter vid en urinvägsinflammation, eftersom den effekten stannar i matsmältningskanalen.

Det finns väldigt många adstringerande örter i rosenfamiljen, t.ex. daggkåpa, hallonblad, blad och rot av nejlikrot (roten är också inflammations-hämmande), smultronblad, rosenblad, fingerörter, älgört (mjödört) (som också innehåller värklindrande salicylater) och blad av äppel, päron och rönn.

I andra familjer finns t.ex. vinbärsblad, alkotte och albark (som också är inflammationshämmande), ekbark, svart te, grönt te, rallarros (mjölkört) och så vidare.

Nästan alla ställen där ni ser termen "sammandragande" är det tanniner eller garvämnen som gäller, och de örterna har alla samma adstringerande effekt.

Ge dem invärtes som te och utvärtes som bad, omslag eller kompress, de funkar bra så.


Henriettes örtkort: beställ dem här!