You'll find a list of all my blog posts in the blog archive.

Örtinfo del 12/2017: Rölleka.

Blog categories: 
Botanical name: 

Örtkort 12.2017: Rölleka. Jag har hållit kurser i åratal. Ibland har jag gett "läxor" åt mina elever: de skulle ta fram fem örtböcker och slå upp röllekan i dem alla. Sedan skulle de göra en lista över olika organsystem (matsmältning, lungor, urinsystem osv.) och sätta kryss för alla som röllekan hade effekt på. Om det efter fem böcker fanns tomma bitar skulle de plocka fram tre örtböcker till. (Jag tror inte att nån nånsin gjorde det, men jag gjorde något liknande i boken "Praktiska läkeörter".)

Rölleka fungerar mot nästan allt. Den stärker immunförsvaret (litet på samma sätt som röd rudbeckia), den stärker levern (och genom det matsmältning, könshormoner och hud), den är aromatisk och därför bra för lungorna och matsmältningen, ja, det kan hända att den till och med lämnar in din skattedeklaration.

När jag studerade till örtterapeut för många år sedan sa vår lärare (Michael Moore, Southwest School of Botanical Medicine, Arizona, USA) att vi skulle ge rölleka åt kunder om vi inte annars kunde lista ut vad de kunde behöva. Efter en fyra veckors kur skulle vi sedan kolla vad som fanns kvar av deras problem.

Örtterapeuten Christopher Hedley i England berättade om en gammal örtterapeut som under sin 40-åriga karriär som örtterapeut sakta men säkert minskade på antalet örter som han använde. Till slut gav han rölleka åt alla som kom, och alla mådde bättre av den. (Örter kan ibland ge bättre eller sämre effekt beroende på vilken örtterapeut som ger dem åt sina kunder. Röllekan var säkert "hans" ört.)

Använd rölleka som ett te, en tinktur (dvs. ett alkoholextrakt), en örtvinäger eller till och med en örtolja och -salva. De fungerar alla.

Använd roten mot tandvärk. Den ska vara rätt färsk (högst 1–2 år gammal), annars fungerar den inte. Tugga på en 5 cm lång bit av den tjockare brunare roten. Tandvärken slutar inom 15 minuter. Och gå till tandläkaren om värken kommer tillbaka.


Henriettes örtkort: beställ dem här!