You'll find a list of all my blog posts in the blog archive.

Örtinfo del 11/2017: Maskros.

Blog categories: 
Botanical name: 

Örtkort 11.2017: Maskros.

Maskros är besk och diuretisk. Gräver du roten på hösten är den mildare till smaken — då kan den till och med vara söt, eftersom den har lagrat in stora mängder inulin (en sockerart) till vintern.

Beska örter är generellt svalkande och torkande. Eftersom maskros också är diuretisk är den kraftigt vattentorkande. (Bladen är mera urindrivande än roten.)

Maskros lugnar en överaktiv lever. Jag ger maskros åt personer som jobbar med lösningsmedel, som t.ex. starkt lim, alkohol, bensin, lack, eteriska oljor eller städares och frisörsalongers starka ämnen.

Den passar också bra åt sådana som har högt blodtryck, som aldrig har allergier (laktos och gluten räknas inte), vars matsmältning gör klarar precis allt, som svettas fritt och som ibland har väldigt koncentrerad urin.

Som vild grönsak kan maskrosblad, knoppar, blommor och rötter användas. Bladen läggs med fördel till sallader (helst med en skvätt citronsaft). De är också fina i smoothies. Stek knoppar, använd dem i sallader eller gör maskroskapris. Blommorna är rätt goda. Låt nyplockade blommor stå ute i skugga i en timme, då ger sig de små svarta skalbaggarna av. Lägg dem sedan i smoothie, omelett eller sallader, eller gör en maskrossirap av dem.

Rötterna kan du låta torka något och sedan rosta till maskroskaffe. Märk att även maskroskaffe är urindrivande. Obs. Du kan täcka över besk smak med något surt, t.ex. citronsaft eller vinäger. Kolla alltså inte maskrosbladens form (de slätare lär vara mindre beska än de djupt flikade) utan sätt istället till tillräckligt mycket surt.

Obs. Om du har lågt blodtryck ska du ta tillräckligt stora mängder salt när du äter maskros.


Henriettes örtkort: beställ dem här!