You'll find a list of all my blog posts in the blog archive.

Tietoisku yrteistä 02/2017: Sitrushedelmä.

Blog categories: 

Yrttikortti 02.2017: Sitrushedelmä. Appelsiineja, sitruunoita, greippejä ja muita happamia sitrushedelmiä viljellään hedelmälihan takia. Mehu ja hedelmäliha ovat:

• happamia (kirpeitä), eli viilentäviä
• karvaita, eli kuivaavia ja viilentäviä.

Niitä käytetäänkin kesähelteellä viilentävissä juomissa. Sitruunaviipale kannullisessa vettä on kuumalla säällä juuri sopivan hapan ja viilentävä.

Kaupan appelsiinimehuissa, varsinkin kaikista kalleimmissa, on runsaasti erilaisia makua ja makeutta parantavia aineita. Samaa koskee appelsiinimehutiivisteitä. Kaupan appelsiinit eivät sovellu kovin hyvin mehuksi, mutta itse tehty mehu on ainakin pelkkää appelsiinia.

Suosi sitrushedelmissä mahdollisuuksien mukaan luomua.

Olen jo vuosia sanonut, että hapan peittää karvaan maun. Vaikka greippi on hyvinkin karvas, sitä ei huomaa, koska se on niin hapan. Mielenkiintoista on, että suola peittää happaman maun. Jos siis haluat maukasta greippiä, kannattaa lisätä puolikkaiksi leikkattuihin hedelmiin suolaa eikä sokeria. On aikamoinen makuelämys.

Koska sitruunaa menee meillä satunnaisesti, olen yleensä viipaloinut käyttämättä jääneet luomusitruunat suoraan pakasterasiaan. Sieltä voi noukkia viipaleen kerrallaan mustan teen maustajaksi, tai vaikkapa flunssajuoman sekaan.

Flunssajuomassa on yksi viipaloitu valkosipulin kynsi, teelusikallinen hunajaa ja sopivan paksu sitruunaviipale. Kaada päälle 2 dl kiehuvaa vettä, anna hautua noin 5–10 minuuttia ja nauti, kun flunssa uhkaa tai kun se on jo iskenyt.


Henrietten yrttikortit: Osta omasi jo tänään!