You'll find a list of all my blog posts in the blog archive.

Tietoisku yrteistä 03/2017: Aperitiivit ja digestiivit.

Blog categories: 

Yrttikortti 03.2017: Aperitiivi ja digestiivi. Karkeasti ottaen on kaksi tapaa lisätä ruoansulatusta.

Ne ovat:

• aperitiivit, eli karvaan makuisia yrttejä, joita otetaan ennen ruokailuja
• digestiivit, eli mausteisia yrttejä, joita otetaan ruoan jälkeen.

Karvaan makuisia yrttejä otetaan 20–30 minuuttia ennen ruokailuja, koska ne lisäävät ruoansulatusnesteiden eritystä suusta suolistoon.

Mausteisia yrttejä otetaan ruoan jälkeen, koska ne vähentävät suoliston kaasuja ja nopeuttavat ruoansulatusta ainakin hieman.

Kitkerät katkerat karvaan makuiset yrtit ovat mm. voikukka, takiaisen lehti, vuohennokka, humala, sitrushedelmien kuoret (jotka ovat myös mausteisia), pujo (joka voi vaikuttaa unien näkemiseen, mikä ei välttämättä ole hyvä asia), väinönputki, happomarjan ja mahonian keltainen juuri ja keltainen kaarna sekä kaikki osat kaikista katkeroheimon kasveista (mm. katkero (Gentiana) ja rantasappi (Centaurium)).

On myös karvaan makuisia juomia, mm. kahvi, olut (jonka karvaus tulee humalasta), Angostura (maustajana katkero), Campari (karvaus tulee malista), Cinzano ja Fernet Branca.

Mausteisia eli aromaattisia yrttejä, joita usein otetaan digestiiveinä, kuuluvat mm. kumina, fenkoli, anis, ajuruoho, salvia, oregano ja minttu. Myös sitrusten kuoret ja väinönputki soveltuisivat tähän.

Ruoan mausteet lisäävät sekä ruokahalua että ruoansulatusta. Näihin kuuluvat mm. lehtimausteita (tilli, persilja, liperi, timjami, salvia jne.), kaikenlaisia pippureita, sinappi ja muskottipähkinä.

Aromaattisiin juomiin kuuluvat mm. Fernet Branca ja Jägermeister. Ne ovat luostarien yrttijuomia, joita keksittiin sen ajan talviruokavalion tuomaa ummetusta vastaan.


Henrietten yrttikortit: Osta omasi jo tänään!