You'll find a list of all my blog posts in the blog archive.

Kesän keltaiset yrtit: Isohirvenjuuri.

Blog categories: 
Botanical name: 
Preparations: 

Erinomainen limaiseen yskään.

Keruu

Kaiva isohirvenjuuren juuria syksyllä (ovat melko makeita) tai kesällä (ovat aika kitkeriä). Olen nähnyt tätä puutarhakasvia kerran Etelä-Suomessa viljelykarkulaisena, mutta paras tapa saada siitä satoa on viljellä itse. Komea 2-3 metrinen keltakukkainen kasvi ei edes kaadu puutarhaan. Pese juuret (ei tarvitse saada kuoret pois, kunhan pääset eroon pikkukivistä, kastemadoista ja mullasta), viipaloi lanteiksi ja kuivata - tai keitä siirapiksi. Maku on mielenkiintoinen: ensipuraisulla juuri on aivan ihanan makuinen (miksei tätä käytetä enemmän?), puolen minuutin päästä se muuttuu hyvin kitkeräksi (ah, nyt tiedän ...), ja puoli minuuttia myöhemmin se vie makuaistia noin puoleksi tunniksi (heh, hyvä juuri!).

Käyttö

Siirappi

Isohirven juurista saa aivan erinomaista yskäsiirappia; se on tehokkaimpia joita tiedän limaiseen yskään, ja on vielä parempi jos yskän yhtenä aiheuttavana tekijänä on ruoansulatusvaivoja (proteiinisulatus ei toimi -> puolustusjärjestelmä ei toimi -> hengitystietauteja jonossa, jos keuhkot ovat kehon heikoin kohta).

Siirapin teko on helppoa: lado kattilan pohjalle kourallinen pari juuria, lisää noin 5 dl vettä, kiehauta. Anna kiehua noin 20 minuuttia, siivilöi, kaada 2 dl (ja muutama ruokalusikallinen päälle) takaisin kattilaan, lisää 450 g sokeria, lämmitä (älä keitä) kunnes sokeri on sulannut. Kaada lasipurkkiin, laita nimilappua.

Ota 1 teel. siirappia tarpeeseen.

--

Lue myös: Keltaisia yrttejä: Kuisma - Voikukka - Kultapiisku - Keltamatara - Tulikukka - Kehäkukka - Tuliunikko