You'll find a list of all my blog posts in the blog archive.

Kesän keltaiset yrtit: Voikukka.

Blog categories: 

Tässä toinen kesän keltakukkaisista, vaikka kenties ensimmäinen keruujärjestyksessä.

Keruu

Kerää voikukan kukkia alkukesästä, lehtiä pitkin kesää ja juuria syksyllä (jolloin ne ovat mehevät ja makeahkot) tai keväällä (jolloin ne ovat kitkeriä ruipeloita, mutta keväinen juurikaivuu on niin paljon kivempaa).

Käyttö

Öljy

Tee tuoreista voikukan kukista yrttiöljyä, ks. ohje lähemmin kuisman kohdalla. Aivan ihana kireisiin lihaksiin!

Sisäinen käyttö

Voikukka on erinomainen sellaisille joilla on rautainen ruoansulatus ja korkea verenpaine; se auttaa niitä jotka työskentelevät liuottimien kanssa (autohuoltamon porukkaa, kampaajia, aromaterapeutteja, maalareita, huonekalumaakareita, suutareita jne.) sekä tietenkin alkoholisteja (alkoholikin on liuotin), ja se helpottaa elämää niillä joillä on hepatiitti A, B, C, D, sekä mahdollisesti muita kirjaimia (mihinköhän ovat ehtineet silläkin saralla).

Ruokiin

Käytä lehtiä salaateissa, juuria vaikkapa paistettuina, ja kukkia koristeina erilaisten ruokien päällä. Ruoanlaitossa voikukka toimii yhtälailla maksaa tukevana kuin "lääkeyrttinäkin" otettuna.

Tee, kuivattu juuri

Tee teetä lehdistä (ks. ohje kuisman kohdalla). Kuivata juuria tulitikuiksi: kaiva ylös, pese (ei tarvitse saada kuorta pois), leikkaa 5 mm x 5 mm x 5 cm tikuiksi, kuivata vanhalle lakanalle levitettynä tai kuivurissa (40 astetta). Laita lasipurkkiin kun juuri on rutikuiva: se napsahtaa poikki eikä enää taivu. Kosteana purkiin laitettu yrttiaines homehtuu alta aikayksikön. Syö 1-2 juuripalaa päivässä.

Voikukkakahvi

Paahda melkein kuivia juuripaloja paistinpannussa koko ajan hämmentäen (ilman rasvaa), tai prännärissä (löytyy mummolan vintiltä, tai kirpputorilta) kunnes juuret ovat ruskeita mutteivät palaneita. Jatka juurien kuivaamista rutikuiviksi (jos tarpeellista) ja jauho kahvimyllyssä. Tee voikukkakahvia kuten tekisit aitoa kahvia. Voikukkakahvi toimii yrttinä muiden voikukkajuurivalmisteiden tapaan - kuten myös sikurikahvi, joka on yrttinä hyvin lähellä voikukkaa.

Varoituksia

Voikukka ei sovi sisäisesti sellaiselle jolla on matala verenpaine, sillä se on vahva diureetti. Kehossa on siis entistäkin vähemmän vettä, ja haittana esiintyy useinkin huimausta ja vastaavaa. Jos sinulla on matala verenpaine ja sinun on pakko käyttää voikukkaa ruoissa ota reippaasti tavallista pöytäsuolaa niiden kanssa, se pitää enemmän nestettä kehossasi - ja tarvitset jokatapauksessa suolan tuomaa natriumia.

--

Lue myös: Yrttiöljyn ongelmat - Yrttiöljyn ja -salvan teko - Keltaisia yrttejä: Kuisma - Kultapiisku - Keltamatara - Isohirvenjuuri - Tulikukka - Kehäkukka - Tuliunikko