You'll find a list of all my blog posts in the blog archive.

Kesän keltaiset yrtit: Tulikukka.

Blog categories: 
Preparations: 

Erinomainen korvakipuun.

Keruu

Ota tulikukan kukintoja talteen kun ne ovat keltaisimmillaan, tai, jos sinulla on enemmän aikaa, nypi kukkia yksitellen varsista sitä muka kun ne avautuvat. Kaikki tulikukat kelpaavat, ei ole väliä minkäväriset kukat ovat.

Kuivata rutikuivaksi (sanovat "naks", eivät enää taivu, paksuimmistakaan kohdista).

Jos käytit ukontulikukkaa tai muuta paksuvartista lajia: laita hanskat käteen, hengitystiesuojaa (vaikkapa kaulaliinaa) suun eteen, ja riivi kaikki mikä varresta irtoaa vastakarvaan pois. Hanskat siksi ettet saisi tikkuja sormiin, ja hengitystiesuojaa siksi että tulikukan kaikissa osissa (myös kukissa) on ikävästi kutiavia karvoja.

Jos käytit tummatulikukkaa tai muuta ohutvartista lajia: saksi 2-3 cm pätkiksi. Laita lasipurkkiin, laita nimilappua.

Käyttö

Öljy

Tulikukan kukista (tai siis kukkivasta latvasta) tehty öljy on aivan erinomainen mm. korvakipuun ja erilaisiin tulehduksiin. Tee öljyä kuivasta yrtista (ks. ohje lähemmin kuisman kohdalla, sekä kuivatun kasvin öljyn tekoa kultapiiskun kohdalla) ja siivilöi harsokankaan läpi mennyttä öljyä vielä kahvisuodattimen läpi. Tämä koska tulikukissa on kutiavia karvoja.

Laita 1-3 tippaa öljyä kipeään korvaan - särky loppuun heti - tai, jos tärykalvo on rikki, hiero muutamia tippoja korvan taakse (särky loppuu, mutta kestää hieman kauemmin).

Tai käytä erilaisiin lihas- tai jännetulehduksiin. Syvemmällä oleviin tulehduksiin kannattaa tähän öljyyn lisätä hieman cayennepippuria tai sinappijauhetta.

Tee

Sisäisesti käytettynä tulikukkien kukinnot ja lehdet auttavat tulehduksissa (muista kahvisuodatinta!). Yökasteluun auttaa varsinkin juuri (vahvistaa virtsarakon sulkijalihasta), mutta yhdeltä kaverilta sain vinkin että jos yli viisivuotiaat muksut laitetaan itse purkaamaan petinsä, latomaan märät lakanat vielä yöllä pesukoneeseen, menemään suihkuun, takaisin nukkumaan, ja aamulla vielä pyykit kuivumaan -- yökastelu ei kovinkaan monta kertaa toistu. Tiedä sitten miten tuo ihan käytännössä toimii, mutta ainakin kannattaa kokeilla.

Varoituksia

Tulikukan kaikissa osissa (paitsi juuressa) on kutiavia karvoja. Suodata kaikki siitä tehdyt aineet vielä kahvisuodattimen läpi, vaikka olisitkin jo suodattanut harsokankaan tai teesihdin läpi.


Lue myös: Yrttiöljyn ongelmat - Yrttiöljyn ja -salvan teko - Tulikukista - Keltaisia yrttejä: Kuisma - Voikukka - Kultapiisku - Keltamatara - Isohirvenjuuri - Kehäkukka - Tuliunikko