You'll find a list of all my blog posts in the blog archive.

Kesän keltaiset yrtit: Kehäkukka.

Blog categories: 
Botanical name: 
Preparations: 

Parantaa haavoja sekä sisäisesti että ulkoisesti.

Keruu

Kerää kokonaisia kukkia pitkin kehäkukan kukinta-aikaa, kunnes härmä tai halla vie sadon. Kuivata lakanalle levitettynä, poimi papanoidensa ansiosta paljastuneita vihreitä toukkia pois päivittäin, ja lado kehäkukat kolmannen päivän jälkeen kuivuriin (35 astetta).

En ole yleensä viitsinyt purkaa terälehdet eroon kukkapohjista: suurin osa sadostani menee öljyyn ja salvaan, ja siinä vihreät osat eivät ole haitaksi. Jos teet enemmän kehäkukkaruokia ja teesekoituksia kuin öljyjä tms., hiero kuivatut kukat käsien välistä, heiluta vatia jossa kuivat kukat ovat, ja poimi pinnalle nousevia terälehtiä talteen.

Käyttö

Öljy

Kehäkukka on ratamon ohella parhaimpia haavoja parantavia kasvejamme. Tee öljyä kuivista kukista (ks. ohje lähemmin kuisman kohdalla, sekä kuivatun kasvin öljyn tekoa kultapiiskun kohdalla), ja/tai tee öljystä voidetta (ks. ohje lähemmin kuisman kohdalla).

Ruokiin

Laita kehäkukan keltaisia terälehtiä erilaisiin ruokiin koristeeksi. Ne eivät ole kovinkaan hyvän makuisia, mutta antavat kauniin värin.

Tee

Käytä teetä kaikennäköisiin tulehduksiin sisäisesti: virtsatietulehdus, ripuli tai muuten ärtynyt suolisto, flunssa jne. Tee teetä (ks ohje kuisman kohdalla) ja juo 2-3 kuppia päivässä.

Varoituksia

Kehäkukan vihreät osat (kukkapohjaa mukaanlukien) aiheuttavat herkissä ärtymystä kurkussa. Kysyvät sitten että krrrr mitä krrrr tuossa krrrr sun krrrr teessä krrrr oikein krrrr on krrrr? Ärsytys ei ole vaarallinen mutta toki kiusallinen - ja ohimenevä.

--

Lue myös: Yrttiöljyn ongelmat - Yrttiöljyn ja -salvan teko - Keltaisia yrttejä: Kuisma - Voikukka - Kultapiisku - Keltamatara - Isohirvenjuuri - Tulikukka - Tuliunikko