You'll find a list of all my blog posts in the blog archive.

Kesän keltaiset yrtit: Kultapiisku.

Blog categories: 
Preparations: 

Hieno hengitystietulehduksiin, hyvää öljyynkin.

Keruu

Kerää kukkivia latvoja heinäkuun puolestavälistä eteenpäin niityltä, muutaman vuoden takaiselta hakkuualueelta tai metsänreunalta. Voit kerätä myös kotipihan sekä viljelykarkulaisten korkeiden piiskujen keltaisia kukkia sekä myös syysastereiden liloja kukkivia latvoja - parhaat ovat näissä sellaiset joiden latvuslehdissä on mausteinen maku; karsi sellaiset kannat jotka ovat mauttomia.

Käyttö

Öljy

Tee kuivatuista kukista yrttiöljyä, ks. ohje lähemmin kuisman kohdalla. Aivan ihana lihaskipuun! Varo ettei vesi missään tekovaiheessa pääse öljyn sekaan: tämä on kuivatusta kasvista tehty öljy, pyyhi siis kattilan reunoja ennenkuin kaadat harsokankaaseen!

Tee

Sisäisesti käytettynä kultapiisku (ja muut piiskut, ja syysasteri) auttaa tietenkin virtsatietulehduksissa, mutta vähemmän tunnettu on sen käyttö hengitystietaudeissa sekä astmassa. Tee teetä (ks ohje kuisman kohdalla) ja juo 2-3 kuppia päivässä heinänuhaan, flunssaan, yskään, kurkkukipuun ja astmaan.

Varoituksia

Kultapiisku on diureettinen, siis virtsaa ajava - älä juo siitä tehtyä teetä illalla, ellet halua yöllä nousta, tai vaihtoehtoisesti maata hetken ajan lämpimässä olossa. Kunnes tulee lakananvaihdon aikaa.

--

Lue myös: Keltaisia yrttejä: Kuisma - Voikukka - Keltamatara - Isohirvenjuuri - Tulikukka - Kehäkukka - Tuliunikko